Grlić Radman: Dalekovod Cirkovce-Pince potaknut će razvoj tržišta električne energije

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu u Kidričevu u Sloveniji da će izgradnja dalekovoda Cirkovce-Pince potaknuti daljnji razvoj tržišta električne energije, a time i pomoći gospodarskom oporavku EU-a.

Hrvatski ministar Grlić Radman, slovenski premijer Janez Janša i mađarski premijer Viktor Orban sudjelovali su na svečanosti polaganja temeljnog kamena za izgradnju dalekovoda Cirkovce-Pince koji će povezati elektroenergetske sustave Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

“Neupitni je značaj u jačanju infrastrukturnih poveznica u srednjoj Europi, a poglavito između Hrvatske, Mađarske i Slovenije, triju susjednih, prijateljskih država”, rekao je hrvatski ministar.

Projekt Cirkovce-Pince uključuje izgradnju ukupno 80 kilometara dugog, novog dvostrukog 400 kilovoltnog (kV) dalekovoda i trebao bi biti završen 2022. godine.



Izgradnja ovog dalekovoda “omogućit će bolju integraciju tržišta električnom energijom, osigurati opskrbu i pristup tim tržištima u ovom dijelu Europe i potaknuti daljnji razvoj tog tržišta”, rekao je Grlić Radman.

Osim suradnje na političkoj razini, hrvatski ministar pozdravio je “izvrsnu suradnju na gospodarskoj razini” između tvrtki, uključujući hrvatski Dalekovod.

Rekao je da će uloga energetskog sektora biti iznimno značajna i za gospodarski oporavak EU-a i napomenuo da će se Hrvatska “još više usmjeriti prema energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije, skladištenju energije te dovršetku ključnih infrastrukturnih projekata”.

LNG terminal

Jedan od njih je LNG terminal na Krku koji bi trebao započeti s radom 2021., a ministar je još istaknuo Inicijativu triju mora čiji je cilj jačanje regionalne političke, ekonomske, infrastrukturne, energetske i sigurnosne suradnje.

Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma inicijative zemalja zemalja istočne i srednje Europe na potezu Baltik-Jadran-Crno more.

Vlada je u srijedu donijela odluku o ulaganju do 20 milijuna eura u Investicijski fond Inicijative triju mora, a Grlić Radman je najavio da će se samit te inicijative održati sljedeći ponedjeljak.

Za Hrvatsku je relevantna zbog izgradnje LNG terminala na Krku, koji će se plinovodnom mrežom spojiti s već izgrađenim terminalom u Poljskoj.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje LNG terminala na Krku je 233 milijuna eura, od čega je nešto više od 101 milijun eura osiguran iz bespovratnih sredstava Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Komentari