Građevinari gomilaju milijunske gubitke, a cijene sirovina rastu

Ilustracija

Građevinari već mjesecima gomilaju milijunske gubitke zbog divljanja cijena sirovina, posebice čelika, bakra i aluminija. Aneksi ugovora vezanih uz javnu nabavu do sada nisu bili mogući, no Vlada i Hrvatska gospodarska komora donijele su smjernice za izmjene ugovora – o čemu se raspravljalo na zagrebačkom Građevinskom fakultetu.

Građevinari su na mukama. Udvostručila se cijena čelika, poskupio je bakar, stiropor, plastika, drvo… sve to izvođače velikih projekata vuče u propast.

– Mi smo potpisali ugovore prije par godina s klauzalama o nepromijenosti cijena, a građevinski je materijal od 30 do 300 posto viši i mi to ne možemo podnijeti, rekao je Zlatko Sirovec, predsjednik Uprave Tehnike.

Posebice su pogođeni izvođači radova vezanih za javnu infrastrukturu, poput izgradnje aglomeracija, bolnica, cesta, svega što je vezano uz javnu nabavu koja ne priznaje anekse ugovora.



– Ako imate ugovor na 200 milijuna pa vam netko kaže da snosite rizik od 10 posto porasta cijena, morali bi snositi rizik od 20 milijuna koje niste uopće kalkulirali i to je neodrživo, kaže Darko Jambreković, tajnik Uprave Radnika .

Dogovorom Vlade i Gospodarske komore donesen je Zaključak o izmjenama ugovora pa će građevinari lakše disati.

– Predmetni zaključak je dao mogućnost i priliku da rast cijena iznad 10 posto bude akceptiran i da naručitelj posla i izvođač mogu sjesti za stol i raditi predmetni aneks prvenstveno javni naručitelji, rekao je Darko Horvat, ministar graditeljstva i državne imovine.

Smjernice za izmjenu postojećih i budućih ugovora Komora utvrđuje sa zagrebačkim odvjetničkim uredom, a sve kako bi se izbjegli sporovi naručitelja i izvođača radova.

– Za postojeće ugovore tražimo da se cijene revidiraj jer je ovo izvanredni događaj koji to dozvoljava, a za buduće predlažemo da se radi o indeksaciji cijene materijala, kaže Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

Korekcije ugovora svi pozdravljaju jer je rast cijena prijetio blokadi građevinskih projekata i zahtjevnoj obnovi Zagreba i Banovine.

Komentari