Gospodarstvo eurozone stagniralo u listopadu zbog snažnog pada aktivnosti u uslužnom sektoru

Pixabay

Gospodarstvo eurozone stagniralo je u listopadu, zakočeno snažnim padom aktivnosti u uslužnom sektoru koji je neutralizirao oporavak industrije, pokazalo je u srijedu mjesečno izvješće londonske tvrtke Markit

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone iznosio je u listopadu 50 bodova i manji je za 0,4 boda u usporedbi s rujnom, utvrdio je Markit, povisivši procjenu njegove vrijednosti za 3,1 bod.

Vrijednost od 50 bodova signalizira stagnaciju aktivnosti.

Oporavak je stao u listopadu zbog pojačanih mjera ograničenja kojima vlade nastoje zaustaviti drugi val zaraze Covidom-19, objasnio je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Mjere su posebno teško pogodile uslužne tvrtke okrenute potrošačima, ističu u Markitu, izdvajajući ugostiteljstvo, a njihov je pad neutralizirao najsnažniji oporavak industrije u dvije i pol godine.

Nove su narudžbe pale prvi puta u četiri mjeseca, budući da je urušena potražnja za uslugama nadjačala snažan oporavak narudžbi u industriji, ističu u Markitu, dodajući da je jedina svijetla točka rast izvoza.

Među zemljama eurozone obuhvaćenim istraživanjem, samo je Njemačka bilježila rast aktivnosti, najsnažniji u tri godine,, a Španjolska je predvodila skupinu s najizrazitijim padom. Aktivnosti su smanjene i u Francuskoj, te, blago, i u Italiji.

Iako ekonomski trendovi u zemljama obuhvaćenim istraživanjem pokazuju sve izrazitije znakove polarizacije, izgledi za svaku od njih priilično su mračni, ističe Williamson.

„S obzirom na postrožene mjere zatvaranja, sve je teže zamisliti da bi gospodarstvo eurozone moglo izbjeći opetovani pad aktivnosti”, rekao je Williamson.

Poslovni čelnici još su uvijek većinom optimisti, iako je dobro raspoloženje zbog drugog vala zaraze koronavirusom potonulo na najnižu razinu od svibnja, utvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Komentari