Gospodarstvo EU-a i eurozone na rubu stagnacije na kraju 2019.

Gospodarstvo Europske unije i eurozone približilo se rubu stagnacije u četvrtom tromjesečju 2019., potvrdio je u petak europski statistički ured, prema čijim je podacima najdinamičniji rast zabilježen u istočnoj Europi.

Sezonski prilagođeni BDP 27-člane Europske unije i eurozone porastao je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je uvećan 0,3 posto, potvrdio je Eurostat procjene s kraja siječnja.

Stopa rasta ostaje nepromijenjena i kada se u izračun za EU uključi Velika Britanija.

Na godišnjoj razini BDP je na razini 27-člane Unije u četvrtom tromjesečju 2019. porastao 1,2 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.



Kada se uključi Velika Britanija, uvećan je 1,1 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

Blago je snižena procjena godišnje stope rasta eurozone u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca, s jedan na 0,9 posto. U trećem tromjesečju gospodarstvo je poraslo 1,2 posto.

U cijeloj prošloj godini BDP 27-člane Unije porastao je 1,4 posto dok su u zoni primjene zajedničke europske valute aktivnosti uvećane 1,2 posto.

Najsnažniji rast u istočnoj Europi

Među zemljama Europske unije čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažnije je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca na tromjesečnoj razini poraslo rumunjsko gospodarstvo, za 1,5 posto. Slijede Litva i Mađarska s 1,3 i jedan posto.

Pad aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježile su Finska, za 0,4 posto, Italija, za 0,3 posto, i Francuka, za 0,1 posto.

Podaci za Hrvatsku, Estoniju, Irsku, Grčku, Luksemburg, Maltu i Sloveniju nisu bili dostupni.

Na godišnjoj razini najsnažnije su na kraju 2019. porasle aktivnosti u mađarskom gospodsarstvu, za 4,6 posto. Slijede Rumunjska sa 4,2 posto, Litva s 3,7 i Bugarska i Poljska s 3,5 posto.

Najslabiji je rezultat među zemljama EU-a bilježila Italija u kojoj su aktivnosti na godišnjoj razini stagnirale.

Blago pojačan tempo zapošljavanja

Broj zaposlenih u EU27 porastao je u četvrtom tromjesečju 2019. za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, procjenjuju u Eurostatu. U eurozoni uvećan je 0,3 posto.

Time je zapošljavanje ubrzalo na oba područja u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna kada je broj zaposlenih na oba područja porastao 0,1 posto.

Na godišnjoj razini njihov je broj u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca postao 0,9 posto u EU27, te jedan posto u eurozoni. To znači da je stopa rasta bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U cijeloj prošloj godini broj zaposlenih u EU27 porastao je 1,0 posto, te 1,1 posto u eurozoni, izračunali su europski statističari.

Komentari