Glas poduzetnika traži sastanak s premijerom: Očekujemo jasan plan povratka na tržište te da neke mjere postanu trajne

N1

Predsjednik Glasa poduzetnika Hrvoje Bujas u emisiji N1 televizije komentirao je zaokret u odnosu inspektorata prema restoranima zatvorenima u subotu, nazvavši sve velikim performansom.

“Zbog bizarnih razloga zatvorili su gotovo 30 restorana na 30 dana i dali im 30 000 kuna kazne. Nakon što je naša udruga animirala javnost i dala jasne argumente, u ponedjeljak dolazi do performansa, HGK i Obrtnička komora koji ništa nisu radili sada staju u prvi red i sve popušta“, kaže Bujas i otkriva da imaju dojavu iz Rijeke gdje dva restorana i dalje nisu otvorena, a inspektori se ponašaju kao ‘bog i batina’.

“U subotu su ih zatvorili, a jučer su dobili upute. Prvo to nije normalno. Htjeli su ući u svoj restoran jer moraju postavljati pleksiglas po uputama, ali inspektorica im nije dozvolila. Rekla im je da to izmjere od oka“, zgraža se Bujas i poručuje da teror nad poduzetnicima mora prestati danas.

Naglašava kako su političarima usta puna nekih pravila igre, a pravila igre ne postoje ni u čemu, pa nemamo ni GUP-ove ni DPU-ove, nemamo katastar, nemamo sudove , nemamo ništa – nabraja Bujas.



“Čim inspektor uđe u tvrtku, ured ili vaš restoran, ona vas ima namjeru kazniti. Mi smo otirač za mnoge. Za početak bilo bi dobro da uđu i kažu ‘Dobar dan’, ponašaju se kao da smo neprijatelji. Bilo bi normalno očekivati da su fini i pristojni, a ne bahati“, kaže Bujas i dodaje da u propisima postoji ne siva zona, nego sivi svemir u kojem poduzetnici preživljavaju u moru nečitkih i dvosmislenih pravila.

Posebno su razočarani ponašanjem nadležnih komora, gospodarske i obrtničke. “Te dvije komore nisu ništa radile. Ka su izašle prve mjere, one su ih pozdravila. Glas poduzetnika ne bi nastao da su oni radili svoj posao, podsjećam da su oni bili za odgodu, a ne otpis”, kaže Bujas.

Kada su u pitanju svibanjske mjere, u udruzi očekuju moratorij od 12 mjeseci na kredite za pravne i fizičke osobe, ukidanje što više ili svih parafiskalnih nameta, što uključuje i komorske doprinose jer od te dvije organizacije očekuje da budu dobrovoljne i prihode ostvaruju na tržištu.

“Očekujemo i jasan plan povratka na tržište te da neke mjere postanu trajne, poput plaćanja PDV-a po naplati. Tek kad se država počne zadnja naplaćivati, onda će se uistinu potruditi da pravosuđe profunkcionira“, zaključuje predsjednik Udruge Glas poduzetnika, koja je zatražila sastanak s premijerom Plenkovićem, a glavna tema bila bi rad Državnog inspektorata, piše N1.

Komentari