GDJE SU DOMAĆI RADNICI? Svaki peti u građevini je stranac, Nepalci su nam novi radnici!

Ilustracija

U građevinarstvu je zaposleno najviše stranih radnika. Svaki peti radnik je stranac. Ove godine u Hrvatsku je došlo 2388 Nepalaca, koji su po broju pretekli radnike iz Albanije.

Radnici iz država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije godinama su, i to uglavnom tim redom, bili najbrojniji kad je u pitanju zapošljavanje stranih radnika u Hrvatskoj.

Nakon toga slijedili su radnici iz Albanije ili ponekad za radnike iz Ukrajine. No, ove godine na tom petom mjestu, prema broju izdanih radnih dozvola, su radnici iz Nepala.

Prema podacima koje je Novi list dobio iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u ovoj je godini do 1. rujna izdano 2.388 dozvola za rad i boravak za državljane Nepala. Kako je u istom razdoblju izdano ukupno 52.679 radnih dozvola, to znači da je svaki 22. stranac koji je dobio dozvolu za rad u Hrvatskoj iz Nepala.


U pretpandemijskoj 2019. godini, potkraj kolovoza, u Hrvatskoj je bilo zaposleno 480 Nepalaca. Broj državljana te azijske zemlje koji su za poslom došli u Hrvatsku u dvije godine je gotovo upeterostručen.

Brojke su usporedive jer je do početka rujna ove godine MUP izdao gotovo isti broj dozvola za rad i boravak državljanima trećih zemlja kao i te 2019. godine, piše Novi list.

Komentari