Gari Cappelli: Novim smještajnim objektima privlačimo goste raznih interesa

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Već neko vrijeme govori se o tome kako Hrvatskoj nedostaje visokokvalitetnih smještajnih objekata pri čemu se posebice ističu hoteli. U Hrvatskoj je prošle godine kategorizirano ukupno 56 novih hotela, kampova i marina, od čega je njih 30 kategorizirano visokom kategorijom, s četiri i pet zvjezdica.

Uz to, kategorizirano je još 36 hotela, kampova i marina koji su povećali kapacitete ili povećali kategoriju.

Kako je istaknuo ministar turizma Gari Cappelli, to je logičan slijed nakon postavljanja kvalitetnog okvira za održivi razvoj hrvatskog turizma koji će poticati privlačenje gostiju raznih interesa ii povećanju potrošnje kroz veći dio turističke godine.

Govoreći o novim hotelima, koji su prošle godine dobili kategoriju četiri i pet zvjezdica, Cappelli je rekao kako je prošle godine kategorizirano takvih 43 novih hotela s 3948 kreveta dok je 26 hotela povećalo kapacitete ili kategoriju.



Najviše novih hotela kategorizirano je u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 13, Primorsko-goranskoj županiji – šest, Gradu Zagrebu – šest i Istarskoj županiji – pet. U kontinentalnim županijama u 2019. godini kategorizirano je ukupno pet novih hotela.

Više od 3000 novih kamp mjesta

Ministarstvo turizma kategoriziralo je u 2019. godini i 10 novih kampova s ukupno 3252 kamp mjesta od čega su četiri nova kampa kategorije četiri i pet zvjezdica.

Najveći broj novih kampova kategoriziran je u Zadarskoj županiji – četiri kampa s 485 kamp mjesta i Istarskoj županiji – dva kampa s 280 kamp mjesta. Dva nova kampa u 2019. godini otvorena su na kontinentu, i to u Krapinskim toplicama i mjestu Vrhovine u Lici.

Otvorene prve dvije marine s pet sidara

Otvorene su i tri nove marine s ukupno 774 veza od kojih su dvije marine dobile kategoriju kvalitete pet sidara. Po jedna nova marina kategorizirana je u Primorsko – goranskoj županiji, i to na Cresu, Dubrovačko – neretvanskoj županiji u Dubrovniku i Istarskoj županiji u Medulinu.

Nastavak pozitivnog trenda investiranja u hrvatski turizam očekuje se i u ovoj godini, posebice zbog plana donošenja dvaju zakona koji će pridonijeti poboljšanju investicijske klime, a riječ je o Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu te novom cjelovitom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama.

Komentari