Gari Cappelli: Inzistirat ćemo na vođenju politika održivog razvoja i poticanju raznolikosti turističke ponude

Uploader Renato Šala

Šampion sedmog Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2019. je Roxanich Wine & Heritage Hotel iz Motovuna. Dobitnik je Zlatnog suncokreta, koji se drugu godinu dodjeljuje u najvećoj akciji u ruralnom turizmu kojom se promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva se izvornost i stvaraju novi proizvodi.

Uz šampionsku titulu dodijeljene su Zlatne, Srebrne i Brončane plakete i Posebna priznanja u sedam kategorija – Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam te Zaštićene i marketinške oznake.

Ruralni turizam zaslužuju posebnu pažnju i još bolju promociju

“Ruralni turizam zaslužuje našu posebnu pažnju i još bolju promociju što ćemo, među ostalim, postići zagovaranjem naših prioriteta za vrijeme trajanja predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a. Inzistirat ćemo na vođenju politika održivog razvoja i poticanju raznolikosti turističke ponude, kako bismo potaknuli razvoj turistički manje razvijenih područja za što vjerujem da će omogućiti razvoj turističkih proizvoda koji će dodatno pridonijeti razvoju ruralnog turizma”, istaknuo je ministar turizma i posebni izaslanik predsjednika Vlade Gari Cappelli.

Čestitao je svim nominiranima i zahvalio na predanom radu u ovom dijelu hrvatske turističke ponude koja zaista ima mogućnost turistički živjeti svih 12 mjeseci u godini.



”Zbog činjenice da smo još uvijek zemlja očuvanog okoliša, predivnih krajolika, bogate i jedinstvene gastronomske i enološke ponude, ruralni turizam može snažno pridonijeti zapošljavanju i razvoju ruralnog prostora, produženju turističke sezone i općenito razvoju kontinentalnog turizma koji nažalost u ukupnim turističkim prihodima, uključivo i grad Zagreb, sudjeluje s manje od četiri posto. Vjerujemo da ćemo uvođenjem Cro kartice dodatno popularizirati kontinentalni, a time i ruralni turizam, ali i da ćemo u sljedećem razdoblju snažnije valorizirati turistički potencijal koji leži u ruralnim prostorima kroz gastronomiju, enologiju, lovni i ribolovni turizam te zdravstveni turizam”, istaknuo je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK) Dragan Kovačević.

O najboljima odlučuje komisija turističkih stručnjaka

Na natječaj Suncokret ruralnog turizma do ljeta je pristiglo 150 prijava iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a o najboljima svake godine odlučuje komisija sastavljena od stručnjaka u turizmu.

“Akcija obilaska traje nekoliko mjeseci. Moraju se posjetiti i po jasno razrađenim kriterijima ocijeniti svi nominirani. Suncokret ruralnog turizma Hrvatske postao je najpoznatiji projekt naše Udruge, koji se već sedam godina održava uz podršku Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba”, rekla je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”.

Udruga se već dvadesetak godina bavi promocijom i poticanjem gospodarstva ruralnog prostora koji obuhvaća čak 92 posto Hrvatske, a od prošle godine je postala hrvatski partner Europske kulturne rute Iter Vitis, koja prolazi kroz 19 država.

Komentari