Fokus na zamrzavanje kredita i otpis najamnina, komunalnih naknada i parafiskalnih nameta

screenshot

“Udruga je sad registrirana, u tijeku je validacija prijava, kako bismo mogli potvrditi članstvo svim prijavljenima, kojih ima preko 4.000 u prvih pet dana. Dugoročni nam je cilj sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i biti glas poduzetnika, pogotovo mikro i malih poduzetnika, samostalnih djelatnosti te zaposlenika u segmentu malog i srednjeg poduzetništva”, istakao je Hrvoje Bujas, predsjednik Glasa poduzetnika.

“Glas Poduzetnika je reprezentativni predstavnik praktično 70 % privatnog sektora te vjerujemo da se nadopunjujemo s HUP-om koji okuplja uglavnom velike tvrtke. Udruženja poput Glasa Poduzetnika postoje u svim velikim ekonomijama – u Sjedinjenim Američkim Državama već 80 godina postoji National Small Business Association, a u Njemačkoj postoji Verband der Gründer und Selbstständigen Deutschland (VGSD) i te organizacije imaju desetke tisuća članova. U ovoj velikoj krizi svi smo imali priliku vidjeti da je organizacija poput Glasa Poduzetnika nužno potrebna u našem društvu.”

Glavni ciljevi udruge definirani u Statutu su promicanje i zaštita interesa mikro, malog i srednjeg poduzetništva u RH te njihovih zaposlenika, definiranje i promicanje mjera kojima bi se unaprijedila poduzetnička klima u RH, stvaranje primjerenijeg i poticajnijeg institucionalnog okruženja za razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva, stvaranje i promicanje poduzetničke klime, optimizacija učinkovitosti državnog aparata sa svrhom dugoročne održivosti gospodarstva i pružanja kvalitetnijih usluga građanima i Unapređenje razvoja i kvalitete društva u cijelosti.

Za članstvo u Udruzi ‘Glas poduzetnika’ neće se naplaćivati članarina, a svoje aktivnosti Udruga će financirati donacijama i komercijalnom djelatnošću. Udruga će uskoro javno objaviti i detaljan dokument s ciljevima definiranim za kratki, srednji i dugi rok.



U međuvremenu, nakon objavljenog travanjskog paketa mjera, Udruga ‘Glas poduzetnika’ svoje trenutačne aktivnosti fokusira u četiri pravca – zahtjev prema bankama i leasing kućama za zamrzavanje kredita i kamata na rok od 12 mjeseci, zahtjev za otpis najamnina i komunalnih naknada od strane jedinica lokalne samouprave, zahtjev za ukidanje parafiskalnih nameta od strane države, te podršku članovima i Vladi RH u provedbi mjera i rješavanju otvorenih pitanja.

Udruga je među svojim članovima provela dvije zanimljive ankete – prva je bila o očekivanjima članova od Hrvatske turističke zajednice u ovoj krizi i u periodu oporavka koji slijedi, a druga je bila o mišljenju poduzetnika o tome kako bi trebao izgledati teritorijalni ustroj Hrvatske u skoroj budućnosti.

Prvo nas je zanimalo koji su stavovi poduzetnika prema ogromnoj mreži od preko 300 turističkih zajednica. S obzirom da je turizam jako pogođena gospodarska grana koja čini 20 % hrvatskog BDP-a, vjerujemo da su mišljenja vezana uz tu temu od strateškog značaja. Na pitanje što očekuju od turističkih zajednica čak 82 % poduzetnika nema nikakvih očekivanja jer misle da su turističke zajednice potpuno beskorisne. Nešto više od 9 % gaji neke nade i smatra da bi se trebale pokrenuti ciljane marketinške akcije prema bazenima turista koji dolaze vlastitim prijevozom. Još 5 % smatra da bi turističke zajednice prvo trebalo radikalno reorganizirati, a 3 % ispitanika brine samo o tome da kratkoročno ispune svoja obećanja o smanjivanju članarina.

S obzirom na te rezultate, jasno je da će i Udruga ‘Glas poduzetnika’ imati posebnu odgovornost potaknuti javnost, Vladu RH i nadležno ministarstvo da dobro razmisle kako optimizirati ovaj vrlo važan poslovni sektor i iz njega izvući maksimum, budući da ovakav sustav turističkih zajednica očigledno nije dorastao trenutačnoj situaciji, piše PoslovniFM.

Komentari