Fitch prognozirao pad BDP-a, optimističniji od Vladinog

Goran Mehkek / CROPIX

Agencija Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BBB-‘ sa stabilnim izgledima.

“Stabilni izgledi reflektiraju povjerenje u Vladu da će se zadržati srednjoročna fiskalna stabilnost uz istovremeno provođenje kratkoročnih mjera za oporavak gospodarstva od posljedica epidemije koronavirusa, kao i nastavak postepenog procesa prelaska na euro”, navodi Fitch.

Prognozira pad BDP-a od 8.4 posto u 2020. godini, što je optimističnije od procjene Vlade, koja prognozira pad od 9.4 posto, prvenstveno zbog velikih posljedica Covida-19 na turizam koji će, prema prognozi, pasti 50 posto.

“Specifičnost hrvatske turističke industrije (uglavnom je bazirana na privatnom smještaju i dostupnosti kopnenim prijevozom) mogla bi ipak pokazati određenu otpornost u vrijeme kada europske vlade popuštaju restrikcije vezane za putovanja”, piše Fitch.



Europska središnja banka (ESB) u petak je objavila sveobuhvatnu procjenu pet hrvatskih banaka (Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste&Steirmarkische Bank, OTP banka Hrvatska i Hrvatska poštanska banka) koje čine 79% ukupne imovine svih hrvatskih banaka.

U procjeni navedenih banaka ESB je utvrdila da ni jedna od navedenih banaka nema kapitalnih nedostataka, javili su danas iz Hrvatske narodne banke, piše RTL.

Komentari