Europski ulagači oprezni na početku tjedna

Na većini europskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak blago porasle, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o širenju koronavirusa u nekim europskim zemljama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 6.677 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.549 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,10 posto, na 13.884 boda.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.



Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će uskoro američki Kongres prihvatiti novi paket poticajnih mjera vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Taj je paket nedavno predstavio novi predsjednik Joe Biden, a ulagači se nadaju da bi taj prijedlog uskoro mogao biti prihvaćen u Kongresu, s obzirom da sada demokratski zastupnici drže većinu u oba doma parlamenta.

Republikanski zastupnici slažu se da su potrebni novi poticaji, posebice u cilju ubrzanja procesa cijepljenja, no smatraju da je novi paket mjera previše skup.

No, na mnogim europskim burzama jutros se trguje oprezno zbog vijesti o daljnjem širenju koronavirusa, pa, primjerice, francuske vlasti razmatraju daljnje zaoštravanje restriktivnih mjera.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros osjetno porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto i ponovno se primaknuo rekordnoj razini.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros ojačao 0,7 posto, na 28.822 boda.

Komentari