Europske burze u blagom oporavku nakon šoka zbog Trumpove najave carina

Ilustracija

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada izazvanog prijetnjama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će uvesti nove carine na uvoz u SAD.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer potonuo 1,6 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,20 posto, na 7.273 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,75 posto, na 13.064 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.799 bodova.

Europske su se burze jutros ponešto smirile nakon jučerašnjeg oštrog pada, kada je predsjednik Trump poručio da će ponovno uvesti carine na uvoz čelika i aluminija iz Brazila i Argentine, kritizirajući obje zemlje za ono što on smatra „velikom devalvacijom njihovih valuta”.



Washington je zaprijetio i uvođenjem 100-postotnih carina na uvoz nekih francuskih proizvoda, kao što su sir i šampanjac, ukupno vrijedan 2,4 milijarde dolara, jer je zaključio da će novi francuski porez na digitalne usluge naštetiti američkim tehnološkim kompanijama.

To je novi znak da se sukob između SAD-a na više trgovinskih frontova s njegovim najznačajnijim partnerima nastavlja.

Uz to, raste napetost između SAD-a i Kine u vezi prosvjeda u Hong Kongu.

„Tržišta su izuzetno osjetljiva na svaku dobru ili lošu vijest u vezi kinesko-američkih trgovinskih odnosa, ali i trgovinskih odnosa SAD-a s drugim zemljama”, kaže Steven Daghlian, analitičar u tvrtki CommSec.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, na 23.379 bodova.

Komentari