Europske burze rastu treći dan zaredom, ulagače ohrabrio rast cijena dionica na Wall Streetu

Ilustracija

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle treći dan zaredom jer su ulagači optimistični zbog skorašnjeg cijepljenja protiv covida-19 i jer se nadaju dogovoru između EU-a i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita. 

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,80 posto, na 6.567 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,20 posto, na 13.527 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 5.580 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će Europska unija i Britanija, nakon dugotrajnih pregovora, ipak postići dogovor o trgovinskim odnosima nakon brexita.



Podršku tržištima pružaju i najave da bi uskoro moglo početi cijepljenje protiv covida-19 u europskim državama.

Uz to, ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

To se zahvaljuje očekivanjima da bi sumorni zdravstveni i gospodarski podaci mogli natjerati republikance i demokrate u američkom Kongresu da konačno usuglase novi paket fiskalnih poticaja o kojemu pregovaraju već mjesecima.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozvala je u utorak vodeće predstavnike republikanaca na sastanak kako bi se usuglasili o saveznom proračunu i novom paketu fiskalnih poticaja.

Očekuju se, također, odluke čelnika američke središnje banke, čija dvodnevna sjednica završava u srijedu.

Ulagači vjeruju da će Fed poručiti da će kamate još dulje vrijeme ostati niske i da je spreman uvesti dodatne poticajne mjere ako to bude potrebno.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon dva dana pada, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,8 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 26.757 bodova.

Komentari