Europske burze rastu drugi dan zaredom, ulagači ohrabreni oporavkom svjetskih gospodarstava

Pixabay

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrile naznake daljnjeg oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize, a nadaju se i novim poticajnim mjerama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,9 posto, nakon što je jučer skočio 1,7 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,60 posto, na 5.975 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 13.372 boda, a pariški CAC 1,35 posto, na 5.099 bodova.

Europske burze prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks porastao već deveti od posljednjih 10 dana.

Taj rast zahvaljuje se nadi ulagača da će republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu uskoro postići dogovor o novim fiskalnim poticajima jer se američko tržište rada oporavlja sporije nego što se očekivalo.

To je pokazalo izvješće agencije za zapošljavanje ADP, prema kojemu je u privatnom sektoru u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 428.000, dok su analitičari očekivali 950.000.

Zbog toga Janet Walker, direktorica u tvrtki Abbot Downing, smatra da će i službeno izvješće o ukupnom zapošljavanju u kolovozu, koje će biti objavljeno u petak, pokazati usporavanje tempa zapošljavanja.

„Zbog toga je važno da Kongres postigne dogovor o novim fiskalnim mjerama protiv posljedica koronavirusa. Slabost na tržištu rada mogla bi postati veći rizik ako se poticaji odgode. Kako bi se oporavak tržišta kapitala nastavio, nužni su dodatni poticaji”, kaže Janet Walker.

Europski ulagači očekuju nove poticajne fiskalne mjere i u Njemačkoj te Francuskoj.

„Unatoč rizicima po gospodarstva, očekujemo daljnji rast tržišta kapitala zahvaljujući ‘jeftinom novcu’”, kaže Scott Berg, portfelj menadžer u tvrtki T. Rowe Price.

Pozitivno je na tržišta utjecalo i izvješće o rastu aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru četvrti mjesec zaredom, pri čemu je u tom sektoru u kolovozu po prvi put ove godine zabilježen i rast zapošljavanja.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago pale, nakon početnog rasta, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,9 posto, na 23.465 bodova.

Komentari