Europske burze dosegnule rekordne razine

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, pri čemu je STOXX 600 indeks dosegnuo rekordnu razinu, što se zahvaljuje nadi ulagača u smirivanje napetosti na Bliskom istoku.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,6% i dosegnuo najvišu razinu u povijesti, 420,98 bodova. Londonski je FTSE indeks ojačao 0,40%, na 7.603 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,20%, na 13.477 bodova, a pariški CAC 0,50%, na 6.060 bodova.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Njemačkoj, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima o rastu industrijske proizvodnje u toj zemlji u studenome prošle godine. No, njemački izvoz bio je istodobno znatno slabiji nego što se očekivalo, što ukazuje na slabost inozemne potražnje.

Ulagače je, pak, ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta, a nadaju se i smirivanju napetosti na Bliskom istoku.



Tu nadu potaknuo je predsjednik SAD-a Donald Trump koji je jučer izjavio kako se čini da Iran popušta nakon raketnih napada na američke snage u Iraku u kojima nije ozlijeđen nijedan američki građanin. Najavio je pritom gospodarske sankcije režimu, ali ne i vojnu akciju protiv Irana.

Napetosti na Bliskom istoku traju od petka kada je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a Iran najavio osvetu.

„Cijene dionica su porasle jer su ulagači odahnuli. Jučer su se plašili najgorega, daljnje eskalacije sukoba. No, nove vijesti ukazuju na to da je Iran povukao svoje poteze, a Trump ublažio ton”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP capital.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,3%, nadoknadivši sve jučerašnje gubitke.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,3%, na 23.739 bodova.

Komentari