Europske burze dosegnule rekordne razine, Wall Street pao

Na Wall Street su prošloga tjedna cijene dionice pale jer je ulagače zabrinuo rast inflacije u SAD-u, dok su europske burze porasle šesti tjedan zaredom i dosegnule nove rekordne razine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0.6 posto, na 36.100 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.3 posto, na 4682 boda, a Nasdaq indeks 0.7 posto, na 15.860 bodova.

Polovicom tjedna ti su indeksi osjetno pali, nakon podataka da su potrošačke cijene u SAD-u u listopadu porasle 0.9 posto na mjesečnoj razini, a 6.2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 1990. godine.

Peti mjesec zaredom kako se inflacija kreće iznad 5 posto
To je peti mjesec zaredom kako se inflacija kreće iznad 5 posto, znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto.



Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima visoka inflacija mogla potrajati dulje nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

“Priča o inflaciji je doista pokretač tržišta”
A to bi moglo natjerati središnju banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

„Priča o inflaciji je doista pokretač tržišta. Utječe na Fedovu politiku, fiskalnu politiku, to je pokretač kamatnih stopa. Trenutno je teško pričati o bilo čemu drugom, osim o inflaciji”, kaže Ross Mayfield, analitičar u tvrtki Baird.

Premda Fed tvrdi da je rast inflacije privremen i da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata, podaci o inflaciji mogli bi utjecati na očekivanja u vezi povećanja kamata.

Većina analitičara smatra da će Fed iduće godine povećati ključne kamatne stope u dva navrata, i to u drugoj polovici godine.

No, ostane li inflacija na povišenim razinama, Fed bi mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

Ipak, krajem tjedna burzovni su indeksi nadoknadili dio gubitaka, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Dosad je 459 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 41.5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29.4 posto.

Europske burze na rekordnim razinama
A na europskim su burzama cijene dionica porasle šesti tjedan zaredom, pa je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica dosegnuo novu rekordnu razinu.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0.6 posto, na 7347 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0.2 posto, na 16.094 boda, a pariški CAC 0.7 posto, na 7091 bod.

Podršku tržištima pružaju dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija, ali i procjene da Europska središnja banka (ECB) neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa, s obzirom na to da inflacija u eurozoni nije tako visoka kao u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ostao gotovo nepromijenjen, na 29.609 bodova.

Komentari