Europske burze blago porasle: Ulagači se nadaju da će se gospodarstvo oporaviti zbog cijepljenja

Pixabay

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, dok ulagači prate vijesti o cijepljenu protiv covida-19 i nastavku restriktivnih mjera u nekim zemljama kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je jučer ostao gotovo nepromijenjen.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 6.763 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 posto, na 13.936 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.662 boda.

Kao i na Wall Streeu dan prije, burzovni su indeksi jutros blago porasli, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u onim sektorima koji najviše ovise o kretanjima u gospodarstvu.



Tako je, primjerice, ojačao naftni i plinski sektor jer cijene nafte već danima rastu.

Ulagači se, naime, nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati, a oporavak gospodarstava ubrzati.

Stoga prate napore vlasti da ubrzaju ili barem zadrže sadašnji tempo cijepljenja stanovništva.

S druge strane, u nekim se zemljama nastavlja širenje koronavirusa, pa vlasti, primjerice u Njemačkoj i Nizozemskoj, najavljuju produženje restriktivnih mjera.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1 posto, na 28.456 bodova.

Komentari