Europska banka za obnovu i razvoj prošle godine u hrvatske projekte u privatnom sektoru uložila čak 176 milijuna eura

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je prošle godine uložila 176 milijuna eura u projekte u privatnom sektoru s fokusom na potporu poduzećima pogođenim pandemijom, dok ukupna ulaganja u Hrvatsku do danas iznose 4,1 milijardu, a trenutna vrijednost portfelja 850 milijuna eura, priopćili su iz EBRD-a.

Lanjsko ulaganje bilo je najveće u protekle tri godine, a tijekom 2021. povučeno je i 200 milijuna eura, što pokazuje da se sredstva EBRD-a koriste za aktivnu potporu hrvatskom gospodarstvu, navodi se u priopćenju.

– EBRD je jako aktivan u Hrvatskoj, ali nije tu samo kako bi financirao projekte – istaknula je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk, dodavši kako je tim EBRD-a u Zagrebu prikupio više od 100.000 eura za žrtve potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji zahvaljujući inicijativi svojih djelatnika i EBRD-ovom programu “Community Initiative.

Prikupljenim sredstvima podržat će se opremanje zgrade Dječjeg doma Vrbina Sisak, izgradnja nove Sobe čuda za djecu s posebnim potrebama u regiji, te financirati izgradnja i obnova nekoliko privatnih domova za ugrožene obitelji.Fokus EBRD-a u 2022. bit će na razvoju i poticanju tržišta obnovljivih izvora energije. Taj pristup usklađen je s prioritetima Vlade koja je nedavno uvela novi program potpora za ulaganja u obnovljive izvore energije, za koje se očekuje da će privući nova ulaganja u sektor te doprinijeti ostvarenju ciljeva kad je riječ o energiji iz obnovljivih izvora, uključujući i ciljeve utvrđene u nacionalnom Planu za oporavak i otpornost.

Iz EBRD-a ističu da je za Hrvatsku ključno provesti korake neophodne za unapređenje elektroenergetske mreže kako bi se omogućilo što kvalitetnije priključivanje obnovljivih izvora energije u nacionalnu mrežu.

EBRD je prepoznao tri projekta obnovljive energije koje planira uskoro financirati a time bi postao i vodeći investitor u tom sektoru. EBRD-ov program za poslovno savjetovanje malih i srednjih poduzeća također je imao dinamičnu godinu, stoji u priopćenju. Naime, uz potporu Europskog savjetodavnog centra za ulaganja i EBRD-ovog Small Business Impact fonda, započeta su više od 32 savjetodavna projekta tijekom godine. Također, organizirano je više edukacija namijenjenih poduzetnicama, ženama u nadzornim odborima, malim i srednjim poduzećima u sektoru turizma i ugostiteljstva, pogođenim krizom prouzrokovanom Covidom pandemijom, kao i webinar namijenjen start-upovima na temu “Izvori financiranja.

Komentari