Europljani spremni za putovanja, a najtraženija odredišta su upravo unutar Europe

Pixabay

Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.

Zaključci su to iz studije svjetske turističke burze ITB Berlin i istraživačko-konzultantske tvrtke IPK International o utjecajima pandemije covida-19 na turizam, potražnju i trendove, s naglaskom na Njemačkoj kao najvećem europskom emitivnom tržištu.

S dostupnošću cjepiva, Europljani kao turisti, ali i turistička i industrija putovanja očekuju postupno ukidanje ograničenja putovanja, koja bi tada, kako je pokazalo istraživanje, počela brzo i naširoko rasti.

Odredišta unutar Europe najtraženija, a stav prema zrakoplovima nešto pozitivniji

Namjere Nijemaca da putuju u inozemstvo u sljedećih 12 mjeseci su se povećale za šest posto u odnosu na provedeno prvo istraživanje u lipnju ove godine, čime je to tržište znatno iznad europskog i svjetskog prosjeka, odnosno sve je više onih koji su voljni putovati u inozemstvo.



Osim Nijemaca, iznadprosječni interes za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci pokazali su i Švicarci, Nizozemci i Austrijanci, a i dalje su im, kao i tijekom ljeta, u fokusu više odredišta unutar Europe, među kojima primjerice Nijemci najviše preferiraju Španjolsku, a zatim Italiju i Austriju.

Studija pokazuje i da su odredišta unutar Europe uspjela zadržati ili čak i proširiti svoj potencijal zadnja četiri mjeseca, poput primjerice Italije, za razliku od odredišta izvan Europe za koje je zanimanje kod europskih turista i dalje znatno ispod prosjeka i nije se baš popravilo.

Razlog tome istraživači vide u raznim ograničenjima kao što su propisi o ulasku i izlasku za zemlje, iako neki smatraju da je to pridonijelo poboljšanju sigurnosne slike destinacije i njezine turističke ponude zadnjih mjeseci, pa su s te strane i manje rizične od zaraze koronom, kao i ponuda u destinaciji, od prijevoza i smještaja, do vrsta aktivnosti.

Osim toga, Nijemci, kao i ukupno Europljani iskazuju nešto pozitivniji stav prema zračnom putovanju nego su ga imali u lipnju, iako ih je još većina nesigurna oko rizičnosti takvog putovanja, a za razliku od njih ‘strah od letenja’ zbog korone nešto je veći među Amerikancima, a i više među Azijcima.

Nijemci unatoč koroni zadovoljni ljetnim putovanjima u inozemstvo

Studija ITB-a i IPK istražila je i kako su Nijemci, kao najbrojniji europski turisti, putovali u inozemstvo proteklog ljeta, uz zaključak da su unatoč koroni bili vrlo zadovoljni svojim iskustvom putovanja, te da ih je otprilike trećina otputovala u inozemstvo tijekom ljetnih mjeseci (od lipnja do kolovoza), što ih svrstava iznad europskog prosjeka koji je 22 posto, ali i svjetskog koji je 19 posto.

Oko 60 posto Nijemaca putovalo je pritom u susjednu zemlju, a za 63 posto automobil je bio najpopularniji način prijevoza, dok se za zrakoplove odlučilo njih 25 posto, a za željeznicu 12 posto.

Njih 66 posto ocijenilo je da su im iskustva putovanja u inozemstvo u vrijeme korone bolja nego su očekivali, dok ih je 27 posto reklo da je bilo očekivano, a samo sedam posto nije bilo zadovoljnije.

Slično su iznosili i europski putnici u inozemstvo općenito, da im je bilo bolje nego su u pandemiji očekivali, a nešto manje zadovoljni bili su Azijci i Amerikanci, međutim većini putnika u inozemstvo posljednjih mjeseci pandemije zajedničko je to što im jeftinije putovanje u takvim okolnostima nije opcija.

“To dijelom znači i da pandemija nije imala i nema negativnog utjecaja, barem do sada, na putne proračune onih koji žele putovati i putuju u inozemstvo”, zaključuju iz IPK-a.

Komentari