Euro oslabio, a dolar ojačao zbog novih ‘zatvaranja’ u EU. Investitore plaši najava SAD-a da će dizati poreze i sankcije Kini

Pixabay

Na svjetskim je tržištima dolar prošloga tjedna ojačao prema košarici valuta, drugi tjedan zaredom, dok je euro bio pod pritiskom zbog novog ‘zatvaranja’ u Europi kako bi se suzbio treći val širenja koronavirusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 92,70 bodova, nedaleko najviše razine u četiri mjeseca.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,7 posto, na 109,65 jena, blizu najviše razine u devet mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za 0,9 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1795 dolara, blizu najniže razine od studenoga prošle godine.



Investitori su prošloga tjedna fokus usmjerili na gospodarske pokazatelje i dinamiku cijepljenja koji bi im trebali dati daljnje smjernice u vezi izgleda za najveća svjetska gospodarstva, a prije svega su usmjereni na izglede za SAD i Europu koji se razlikuju.

Optimizam u vezi dolara pripisuje se dobrim signalima s američkog tržišta rada i najavi američkog predsjednika Joea Bidena da postavlja novi cilj, a to je 200 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u SAD-u u prvih sto dana svoga mandata.

Sporiji oporavak gospodarstva i nova zatvaranja

Zajedničku europsku valutu pritišću, s druge strane, bojazni investitora da će se europska gospodarstva sporije oporavljati nego što se očekivalo zbog novog vala zatvaranja u Europi, među ostalim u Francuskoj i Njemačkoj, i spore provedbe cijepljenja protiv covida-19.

Zabrinutosti u vezi sporog cijepljenja u Europskoj uniji i napetosti u odnosima s bivšom članicom Britanijom u vezi izvoza cjepiva postale su glavna tema, kažu trgovci valutama.

“Mišljenja smo da su najnovija kretanja na deviznim tržištima stvar korekcije i da nisu dio novog trenda u 2021.”, napisali su analitičari banke ING u bilješci klijentima.

Poticajno je na dolar, kao sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, utjecala i nestabilnost na svjetskim burzama.

SAD podiže poreze 

Dodatni oprez investitora pripisuje se i porukama američke ministrice financija Janet Yellen u saslušanju u Kongresu da će poreze trebati podizati u budućnosti kako bi se financirali infrastrukturni projekti i druga državna ulaganja.

Predsjednik američke središnje banke Fed Jerome Powell u saslušanju u Kongresu ublažio je, pak, strahovanja od jačanja inflacije, ponovivši da će očekivani kratkoročni nagli rast inflacije biti privremen.

Nakon njegovih izjava prinosi na referentne 10-godišnje američke državne obveznice, čija kretanja investitori pažljivo prate, kliznuli su znatno ispod 1,7 posto, nakon što su tjedan dana prije dosegnuli najviše razine u više od godinu dana, 1,7540 posto.

Investitore je zabrinula i vijest o novim sankcijama Kini koje su joj nametnule SAD, Europa i Britanija zbog kršenja ljudskih prava, a na koje je Peking smjesta uzvratio protumjerama.

Komentari