Vjetroelektrane mogle bi proizvoditi pet posto svjetske energije, tvrde analitičari

Vjetroelektrane na moru u iduća bi dva desetljeća mogle osigurati pet posto ukupne svjetske proizvodnje električne energije, a njihov razvoj mogao bi otvoriti osam milijuna radnih mjesta i privući ulaganja od 1.300 milijardi dolara, pokazuje istraživanje britanske analitičke kuće Rethink Energy.

Ukupna snaga vjetroelektrana na moru mogla bi do 2030. dosegnuti 165 gigavata, a do 2030. godine 418 gigavata,

Globalna ekspanzija offshore vjetroelektrana mogla bi prema očekivanju analitičara omogućiti da se pet posto globalno proizvedene električne energije u iduća dva desetljeća osigura iz toga izvora.

Taj će rast, kao se očekuje, zahtijevati oko 1,3 bilijuna dolara ulaganja i stvoriti osam milijuna radnih mjesta.



Rethink smatra da je azijsko-pacifička regija na putu da pretekne Europu kao najveće tržište novih postrojenja u tehnologiji vjetroelektrana, a Kina bi do 2026. godine trebala od Velike Britanije preuzeti primat u instaliranim kapacitetima.

Među zemljama s najvećim udjelom električne energije proizvedene iz vjetra u ukupno proizvedenoj električnoj energiji ističe se Danska. Energija proizvedena u vjetroelektranama činila je je u 2018. godini 47 posto korištene električne električne energije u toj zemlji.

Danska kreće u provedbu plana izgradnje umjetnih otoka koji će se napajati strujom iz vjetroelektrana na moru ukupne snage do 10 gigavata. Nedavno je usvojila zakon kojim cilja smanjiti emisije stakleničkih plinova za 70 posto do 2030. godine.

Komentari