(VIDEO) DISTOPIJSKE SCENE U SVJETSKIM LUKAMA Tankeri puni nafte plutaju pored obala

screenshot / YouTube

Skladištenje nafte posljednjih je tjedana u ozbiljnom zastoju. Cijena je rekordno niska, potražnja nikad manja, a zbog nedostatka skladišnog prostora za čuvanje nafte koriste se i plutajući tankeri.

Problemi se javljaju kad puni tankeri krenu prema finalnoj destinaciji. S obzirom na to da je potražnja za naftom skoro nikakva, oni svoje pune tankove jednostavno nemaju gdje odložiti.

Novi snažan pad cijena nafte na američkom tržištu



Zato se i događaju bizarne situacije, poput one u Los Angelesu ili Singapuru. Desetine tankera doslovno je plutalo ispred obale jer nisu imali gdje dostaviti naftu.

I ne samo u Los Angelesu. 60 naftnih tankera usidreno na ulazu prema Singapuru, u hitnoj potrazi za kupcem negdje u Aziji. Mnogi od njih su odustali od traženja kupaca u Kini i Južnoj Koreji zbog pada potražnje, te se nadaju u iduća dva tjedna istovariti naftu u Singapuru.

Štern o povijesno niskoj cijeni nafte: Događa se naftna korona, prvi put nemam pojma što će biti dalje

Za razliku od ostalih zemalja koji imaju popunjene skladišne kapacitete iznad 90 ili 95 posto, Singapur je navodno na 60 posto, objašnjava konzultant za naftni sektor u Aziji, Sri Paravaikkarasu, prenosi Energypress.

Komentari