UMJETNO SUNCE Lasersko postrojenje u Kaliforniji uspjelo pokrenuti lančanu fuzijsku reakciju

flickr

National Ignition Facility, odnosno Američko nacionalno postrojenje za paljenje koje zauzima prostor od nekoliko nogometnih igrališta u sklopu kampusa američkog nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore na istočnom rubu San Francisko Baya, uspješno su proveli eksperiment koji oponaša samo sunce, odnosno izaziva jednaku fuzijsku reakciju kao naša najbliža zvijezda.

Ovo je značajan korak u istraživanju nuklearne fuzije, odnosno stvaranja ‘umjetnog sunca’ a koje bi mogoa riješiti rastuću potrebu čovječanstva za energijom, a u isto vrijeme pomoći u očuvanju okoliša, piše Cnet.

Pomoću moćne laserske zrake koje su bile usmjerene na sićušnu kuglicu promjera tek nekoliko milimetara znanstvenici su izazvali reakciju koja je uslijedila i izbacila preko 10 bilijardi vata snage. Takva snaga zapravo predstavlja oko šest posto ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje u bilo kojem trenutku, iako je sama reakcija trajala tek 100 bilijuntih dijelova sekunde. No čak i na tako sićušnoj vremenskoj mjeri znanstvenici su uspjeli zapaziti veliki pomak, jer je usijana točka uspjela zapaliti samoodrživu reakciju, spajajući više atoma ugljika zajedno te nastavljajući proces proizvodnje energije.

Postizanje te faze zapaljenja ključan je trenutak prema ostvarenju proizvodnje energije pomoću fuzije. Ovaj značajan pomak dovodi čovječanstvo korak bliže izvoru energije iz fuzijskih reaktora, baš kad je to planetu najpotrebnije, rekao je u priopćenju fizičar Arthur Turrell.



Današnje nuklearne elektrane rade na principu nuklearne fizije, odnosno procesa cijepanja atoma za proizvodnju energije. Fuzija je upravo suprotan proces, a njome se nastoji spajati atome vodika u helij na isti način kao što se to događa u Suncu, pri čemu se oslobađaju ogromne količine energije.

Fuzija je svojevrsni ‘sveti gral’ energije jer potencijalno zapravo može omogućiti neograničen izvor zelene energije s manje toksičnog otpada i sigurnosnih rizika za razliku od fizijskih reaktora.

Posljednjih nekoliko desetljeća deseci svjetskih laboratorija i postrojenja eksperimentirali su s različitim metodama postizanja nuklearne fuzije. Izazov nije samo postizanje fuzijske reakcije, nego da se to napravi tako da ta reakcija ne zahtijeva veću količinu ulazne energije od one koju ona oslobađa.

Kalifornijski eksperiment koji je proveden 8. kolovoza i dalje nije uspio proizvesti višak energije, odnosno navedeni omjer je negativan, ali je znanstvenike doveo praktički na korak do toga da izjednače ulaznu i izlaznu količinu energije.

Navedeno postrojenje u kojem je napravljeno ovo najnovije postignuće na putu prema fuzijskoj energiji nije bili niti namijenjeno predmetom istraživanju, već razvoju nuklearnog naoružanja.

Komentari