U Novalji se gradi 10 milijuna eura vrijedna solarna elektrana. Planiraju i širiti proizvodnju

Na području Grada Novalje uskoro kreće izgradnja samostojeće fotonaponske elektrane vrijedne 10 milijuna eura koja će proizvoditi 25GWh električne energije godišnje, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore.

Riječ je o projektu tvrtke RP Global koja je u Hrvatskoj već realizirala investicije u vjetroelektrane Danilo u šibenskom zaleđu i Rudine u Dubrovačkom primorju, a ovo im je prvi projekt ovakvog tipa u sjevernoj Hrvatskoj.

Investicija bi lokalnoj samoupravi trebala donositi oko 250.000 kuna godišnje, a izmjenama Ugovora o financiranju Izmjena i dopuna Prostornoga plana Ličko – senjske županijepovećava se postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama sa 25 na 50 posto površine građevne čestice.

Prije svake odluke o ulaganju nezaobilazan korak je susret s predstavnicima lokalne zajednice, a afirmativne i aktivne lokalne vlasti najbolje je što ozbiljan investitor može poželjeti. To onda i nas dodatno motivira da takvu dobrodošlicu opravdamo te uzvratimo otvorenim i korektnim odnosom. Od pripreme projekta i gradnje pa sve do vođenja pogona i održavanja, trudimo se što više zapošljavati lokalne ljude.

Govorimo o modernoj tehnologiji u kojoj nema velikog zapošljavanja, ali nama je svako radno mjesto značajno, ističe direktor RP Globala i dopredsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec koji je dodao kako planiraju i širiti proizvodnju. Nadamo se da ćemo kroz godine koje dolaze govoriti o troznamenkastim megawatima i milijunima eura ulaganja

Inače, prema izvještaju HROTE-a, u Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno 72.016.131 kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, a ukupna proizvodnja električne energije iz OIE porasla je za 16,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Udio fotonaponskih elektrana u ukupnoj instaliranoj snazi (MW) je 6 posto.

Svi instalirani proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije i kogeneracije u 2019. godini ukupne instalirane snage 877,38 MW proizveli su ukupno 2.882.229.100 kWh, s tim da je na domaći elektroenergetski sustav priključeno ukupno 48,5 MW novih postrojenja.

Komentari