Turska otkrila veliko nalazište plina u Crnom moru. Mogli bi podmiriti 20-godišnje potrebe za energentima

ilustracija

Turska je otkrila veliko nalazište plina u Crnom moru, ustvrdila su dva turska izvora, a otkriće bi joj moglo pomoći da smanji ovisnost o uvozu energenata pokaže li se vađenje na toj lokaciji komercijalno isplativim.

Predsjednik Tayyip Erdogan kazao je u srijedu čelnicima energetskih kompanija da će u petak objaviti “dobre vijesti” o “novom razdoblju” za Tursku.

Nije naveo pojedinosti a izvori su u četvrtak kazali da se referirao na otkriće plina u Crnome moru. Prema izjavi jednog od njih, rezerve u novootkrivenom nalazištu možda mogu podmiriti 20-godišnje potrebe Turske za energentima.

Turski brod Fatih od kraja srpnja traži plin na području Tuna-1, oko 100 nautičkih milja sjeverno od turske obale u zapadnom dijelu Crnog mora.

“U bazenu Tuna 1 pronađen je prirodni plin. Očekivane su rezerve 800 milijardi prostornih metara ili 26.000 milijardi prostornih stopa, što bi podmirilo turske potrebe u razdoblju od približno 20 godina”, rekao je izvor.

Turski dužnosnici, uključujući ministra energetike Fatiha Donmeza, nisu u petak objavili detalje o otkriću, rekavši da će Erdogan sam izvijestiti javnost o “iznenađenju”.

U uredu turskog predsjednika i ministarstvu energetike nisu odmah bili dostupni za komentar o količini rezervi u novootkrivenom nalazištu.

Turska se gotovo u potpunosti oslanja na uvoz kako bi podmirila svoje energetske potrebe. Trenutno traži ugljikovodike u Crnom moru i na Sredozemlju a njezine istraživačke aktivnosti u vodama koje su predmet spora izazvale su prosvjede Grčke i Cipra.

Budu li potvrđeni navodi neimenovanog izvora, novo je nalazište značajno. Obično se razvijaju polja koja sadrže od 1.000 do 2.000 milijardi prostornih stopa plina, podsjeća Reuters.

Turska je prošle godine na uvoz energenata potrošila 41 milijardu dolara a glavni su joj dobavljači Rusija i Iran. Smanjenje uvoza energenata popravilo bi stanje u državnim financijama i ublažiti kronični deficit u bilanci plaćanja koji pritišće liru.

Analitičari pak upozoravaju da bi se Turska mogla suočiti s dodatnim infrastrukturnim troškovima.

“Čak i ako je plin zaista otkriven i prirema se njegovo važenje, do faze proizvodnje proći će četiri do šest godina”, kaže urednik Energy Reportesa John Bowlus.

“Potražnja za plinom i cijene trenutno su na rekordno niskim razinama i tek malobrojni ulažu u novu proizvodnju”, dodaje Bowlus.

Komentari