Štern o otkupu INA-e: Bio sam skeptičan, ali mijenja se vrijeme, mijenjaju se uvjeti. Možda danas ta ideja nije loša…

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Bivši ministar gospodarstva i bivši generalni direktor Ine, Davor Štern, gostovao je u programu N1 televizije gdje je komentirao treba li otkupiti INA-u te zašto bi se sada za tu kompaniju mogla postići dobra cijena.

Odgovarajući na koji scenarij oko INA-e se zalaže, njenu kupnju ili možda prodaju dionica, Davor Štern kaže sljedeće: “Bio sam skeptičan kada se bila najava za otkup INA-e. Nisam znao, niti dan danas ne znam postoji li nekakav plan što će se učiniti s INA-om. Mijenja se vrijeme, mijenjaju se uvjeti. Nažalost, i pojava pandemije mijenja stvari na energetskom planu, svijet se okreće drugim izvorima energije, promjene su brze”, kaže i dodaje:

“Možda danas ta ideja o otkupu nije loša, ovisno o uvjetima i cijeni po kojoj bi se moglo otkupiti. Došlo je do pada cijena nafte, INA je u gubicima i slijedom toga sada vrijedi manje nego 2016. godine. Ako se dobro i pametno budu vodili pregovori, može se postići dobra cijena”, kaže.

No, nameće se jedno pitanje, kaže Štern: “Što s INA-om? INA ovakva kakva je danas nema neku veliku perspektivu. Veći dio INA-e je otišao, prestao funkcionirati, nema rezervi koje su bile. U globalnom pogledu uloga ugljikovodika pada i obnovljivi izvori energije uzimaju maha”, ističe Štern. Međutim, smatra kako bi INA, ako se pretvori u novi tip energetske kompanije, mogla imati budućnosti.



“INA bi mogla biti objediniti sve te energije na jednom mjestu kroz nacionalnu kompaniju koja bi uz HEP bila energetska kompanija. INA bi mogla biti nositelj jednog paralelnog pravca energije i mogli bi ju koristiti kao platformu energetske kompanije 21. stoljeća”, rekao je Štern za N1.

Komentari