Sjedinjene Države zabilježile rekordan izvoz LNG plina u 2019.

Jan Arrhénborg / AGA

Izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG) u 2019. godini bio je rekordan i porastao je za više od 60 posto, ali raste i zabrinutost zbog oslabjele potražnje i jake konkurencije koja bi američke izvoznike mogla omesti u idućoj godini.

U ovoj su godini u SAD-u otvorena četiri nova izvozna LNG terminala. Ta je zemlja na putu da do 2024. postane najveći svjetski izvoznik LNG-a.

LNG predstavlja alternativu za azijske zemlje koje su se oslanjale na termoelektrane na ugljen. Isporuke LNG-a porasle su zadnjih godina iz tri najveća izvoznika – Katara, Australije i Sjedinjenih Država.

Promjenjiva priroda tržišta pokazala se početkom 2019., budući da je topla zima u Aziji smanjila potražnju za grijanjem i preusmjerila isporuke prema Europi.



„Vjerojatno će cijene u 2020. ostati na nižim razinama, ako preko Atlantika i na Dalekom istoku zima ne bude hladnija,“ rekao je James Mick iz Tortoisea.

Cijene u Europi i Aziji u 2019. su pale za oko 40 posto, na najnižu višegodišnju razinu.

Analitičari Morgan Stanleyja i Energy Aspectsa smatraju da bi se neki američki izvozni terminali za LNG u 2020. mogli privremeno zatvoriti uslijed slabije potražnje. Niže cijene i slabija potražnja mogli bi ugroziti mnogo projekata LNG-a koji su još u razvojnoj fazi.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci singapurski uvoznik plina Pavilion Energy otkazao je američke isporuke LNG-a, a neke su kineske tvrtke nudile preprodaju sučeljene s velikim zalihama i slabom potražnjom zbog usporavanja gospodarstva te blažih zima.

To je loša vijest za američke proizvođače plina koji računaju na izvoz LNG-a.

Unatoč niskim cijenama američki su proizvođači LNG u 2019. odlučili kapacitete povećati na rekordne razine, a deset proizvođača mogli bi svoje projekte širiti u dolazećoj godini. No nekima prepreke stvara nedovoljan broj dugoročnih ugovora s klijentima nužnih za financiranje izvoznih projekata.

Nekoliko proizvođača LNG-a odgodilo je donošenje konačnih odluka o ulaganju u nove pogone do 2020. godine.

Komentari