Postignut dogovor o povećanju proizvodnje nafte

Pixabay

Od kolovoza do kraja godina će se povećati opskrba naftom i to za dva milijuna barela dnevno kako bi se zauzdao nagli rast cijena potaknut oporavkom potražnje nakon ublažavanja koronamjera. Taj dogovor su postignuli ministri vodećih proizvođača nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom smanjili su prošle godine proizvodnju za rekordnih 10 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji u pandemiji koronavirusa.

Paralelno s ublažavanjem koronaograničenja počela se oporavljati potražnja za naftom. OPEC+ je paralelno ublažavao rezove u opskrbi, na sadašnjih oko 5,8 milijuna barela dnevno.

Na sastanku vodećih proizvođača predloženo je i produljenje sporazuma o ograničenju opskrbe za osam mjeseci, do kraja sljedeće godine, kako bi članice inicijative imale više manevarskog prostora za prilagodbu u slučaju pojave novih varijanti Covida 19.


UAE su se usprotivili produljenju sporazuma

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) usprotivili su se produljenju sporazuma i zatražili višu osnovicu za izračun rezova u opskrbi, sukobivši se sa Saudijskom Arabijom, neformalnim liderom OPEC-a.

Sukob je riješen kompromisnim rješenjem kojim je potvrđeno da će članice inicijative od kolovoza od prosinca povećati opskrbu za dva milijuna barela dnevno odnosno za 400 tisuća barela dnevno svakog mjeseca, izvijestio je OPEC u priopćenju objavljenom u nedjelju.

Određene su nove proizvodne kvote za skupinu zemalja, uključujući UAE, Saudijsku Arabiju, Rusiju, Kuvajt i Irak, koje će stupiti na snagu u svibnju 2022.

Osnovice bi mogle biti podignute i Nigeriji i Alžiru, rekao je saudijski ministar za naftu princ Abdulaziz bin Salman.

Dodao je i da će OPEC+ prilagoditi politiku ako odnosno kada se iranski bareli vrate na tržište, što je vezano za dogovor o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Procjenjuje se da bi ukidanje blokade iranskog izvoza povećalo globalnu opskrbu za nekih 1,5 milijuna barela dnevno.

Ograničenja proizvodnje bit će potpuno ukinuta u rujnu 2022. godine.

Komentari