Podaci iz SAD-a podigli cijene nafte prema 22 dolara

Pixabay

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 22 dolara budući da su trgovce ohrabrili podaci o zalihama u SAD-u i ublažavanje karantenskih mjera, potpirujući nadu u oporavak potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,09 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 21,55 dolara. Više se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u srpnju, u kojima su cijene porasle 94 centa.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,62 dolara višoj cijeni, od 13,96 dolara.

U fokusu je tržišta danas bilo izvješće Američkog Instituta za naftu (API) koje je pokazalo rast zaliha u prošlom tjednu za 10 milijuna barela. Analitičari su predviđali su porasle za 10,6 milijuna barela.



Zalihe benzina smanjile su se za 1,1 milijun barela a analitičari su očekivali rast za 2,5 milijuna barela.

“Cijena se na američkom tržištu donekle oporavila dijelom i zahvaljujući boljim brojkama o američkim zalihama nego što se očekivalo, točnije rečeno, ne tako lošim kao što su na tržištu očekivali”, napisali su u bilješci klijentima analitičari JBC Energyja.

“Zanemarimo li rast (zaliha) u Cushingu koji i nije bio pretjeran, API-jevi podaci naznačili su i pad zaliha benzina nakon nekoliko tjedana rasta. Optimističnim promatračima tržišta obično je sviđa takav signal”, dodaju.

Tržište sada očekuje službene podatke o zalihama koje će vlada objaviti tokom dana.

Iako se skladišta brzo pune, smanjenje proizvodnje iz škriljaca u SAD-u, za nekih 300 tisuća barela dnevno prema procjenama Rystad Energyja, trebalo bi zakočiti priljev u spremnike. SAD je u međuvremenu postao najveći proizvođač nafte u svijetu, podsjeća Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 12,41 dolar, što znači da je pala 89 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentari