Pad cijene nafte na međunarodnim tržištima

Pixabay

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 42 dolara, nakon ukidanja ‘više sile’ na najvećem naftnom polju u Libiji, okončanja štrajka u Norveškoj i početka obnove proizvodnje u SAD-u nakon uragana Delta.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala za 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 42,33 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 58 centa nižoj cijeni, od 40,02 dolara.

Očekuje se da će proizvodnja u Libiji – članici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), porasti na 355 tisuća barela dnevno, nakon što je u nedjelju ukinuta „viša sila“ na naftnom polju Sharara.

Rast libijske proizvodnje predstavljat će izazov grupi OPEC+, koja okuplja članice OPEC-a i saveznike uključujući Rusiju, i njezinim naporima da ograniči ponudu i podrži cijene nafte.


“Bude li oporavak potražnje nafte pod pritiskom novih ili strožih mjera ublažavanja povezanih s Covidom 19, proizvođačka grupa (OPEC +) će možda biti prisiljena preispitati planirano ublažavanje dobrovoljnih rezova proizvodnje”, izjavio je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

U prošlom su tjednu cijene na oba tržišta prema ugovorima za isporuke u sljedećem mjesecu porasle više od devet posto, a to je najveći tjedni rast na londonskom tržištu od lipnja. No obje cijene su pale u petak, nakon što su se norveške naftne kompanije dogovorile sa sindikatima da okončaju štrajk koji je prijetio smanjenjem proizvodnje nafte i plina u toj zemlji za približno 25 posto.

Nakon završetka uragana Delta, koji je zadao najveći udarac američkoj proizvodnji energije u Meksičkom zaljevu zadnjih 15 godina, radnici su se u nedjelju vratili na proizvodne platforme, a francuska naftna kompanija Total radi na ponovnom pokretanju svoje rafinerije u teksaškom Port Arthuru kapaciteta 225.500 barela dnevno.

Cijene pritišće i skok novozaraženih Covidom 19, što je stvara strah od novih zatvaranja.

Infekcije su na rekordnoj razini na američkom Srednjem zapadu, a očekuje se da će britanski premijer Borisu Johnsonu u ponedjeljak najaviti nove mjere povezane s Covidom 19, dok i Italija priprema nova nacionalna ograničenja.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u petak iznosila 41,61 dolar, što znači da je pala 55 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari