Pad američkih zaliha podigao je cijene nafte iznad 30 dolara

Pixabay

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 30 dolara, poduprte padom američkih zaliha i prognozom Međunarodne agencije za energiju (IEA) o padu svjetskih zaliha u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,36 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,1 dolar višoj cijeni, od 26,39 dolara.

Trgovce je protekla dva tjedna ohrabrilo ublažavanje mjera kojima vlade nastoje suzbiti pandemiju koronavirusa. Tako su se tvornice i trgovine počele otvarati a i uočena je i veća mobilnost ljudi u Europi i SAD-u.

To se očitovalo i u najnovijem izvješću vlade u Washingtonu koje je pokazalo pad zaliha u prošlom tjednu nakon 14 tjedana uzastopnog rasta.

Zalihe su se smanjile za skromnih 745.000 barela.

Optimizam prigušuje pojava novih slučajeva Covida 19 u Južnoj Koreji i Kini, koji potpiruju bojazni od mogućeg drugog vala infekcija i zatiranja prvih naznaka oporavka gospodarstva i potražnje za gorivima.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio je da bi se slabi gospodarski rast mogao otegnuti na dulji vremenski period.

Trgovci pak smatraju da oporavak neće biti dovoljan da neutralizira rekordni pad potražnje u ovoj godini.

IEA je danas ponovo prognozirala rekordan pad potražnje u 2020., iako je blago snizila njegovu procjenu prethodnu procjenu pada zbog ublažavanja mjera karantene.

Pozornost je danas privukla IEA-ina procjena da će se globalne zalihe sirove nafte u drugoj polovini godine smanjiti za oko 5,5 milijuna barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procijenila je pak jučer da će se globalna potražnja za naftom u 2020. smanjiti za 9,07 milijuna barela dnevno, više nego što su do sada predviđali, procjenjujući pad na 6,85 milijuna barela dnevno.

Najveći pad očekuju u drugom tromjesečju.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je u srijedu cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 23,25 dolara, što znači da je porasla 1,42 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentari