Očekuje se kompromis Rusije i Ukrajine o tranzitu plina

Kremlj

U Berlinu se u četvrtak održava posljednji ovogodišnji krug pregovora Rusije, Ukrajine i Europske komisije o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu nakon 31. prosinca ove godine kada sadašnji ugovor o tranzitu istječe, a vremenski tjesnac mogao bi potaknuti pregovarače na kompromis, kaže se u komentaru ruskih Ria Novosti.

Bivši potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič je, najavljujući pregovore, ocijenio kako je vrijeme za pozitivni signal tržištima i potrošačima.

Optimistične izjave odaslane su i iz Kijeva pa je tako predsjednik Vladimir Zelenski u nastupu u televizijskom talk-showu “Pravo na vlast” rekao da su Rusija i Ukrajina blizu sporazumu.

“Vrlo je visoka vjerojatnost da ćemo potpisati novi ugovor”, rekao je Zelenski i dodao da je o tome razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, francuskim predsjednikom Macronom i njemačkom kancelarkom Merkel.



“Svi oni raspoloženi su za dogovor”, rekao je Zelenski.

Nakon prethodnog sastanka, održanog 28. listopada, strane su zaista postigle značajan napredak u rješavanju spornih pitanja, posebno u pogledu volumena plina koji bi se iz Rusije ukrajinskom rutom transportirao dalje u Europu.

Ukrajina i EU inzistirale su na najmanje 60 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Gazprom je istaknuo da sve ovisi o ekonomskim uvjetima. Stručnjaci smatraju da je, nakon što Sjeverni tok 2 i Turski tok dosegnu puni kapacitet, optimalna količina ukrajinskog tranzita za Rusiju 30 do 40 milijardi kubičnih metara.

Izvori upoznati s tijekom pregovora navode da je preliminarno dogovoreno postupno smanjenje volumena: u prvoj godini 50, drugoj 40, a trećoj i dalje 30 milijardi kubičnih metara.

Takva shema otvorila je put kompromisu: ruski isporučitelj Gazprom više ne bi inzistirao na zaključivanju jednogodišnjeg ili dvogodišnjeg ugovora, a Ukrajina više ne bi tražila desetgodišnji ugovor, pišu Ria Novosti.

“Zasad neću iznositi detalje, ali zaista se više ne razmatra jednogodišnji ugovor”, rekao je Vladimir Zelenski nakon sastanka sa svojim imenjakom Putinom u Parizu te dodao kako je s dnevnog reda skinut i desetgodišnji ugovor te da će na koncu njegov vremenski obzor biti “negdje na sredini”.

Ria-in komentator Maksim Rubčenko ocjenjuje kako je očito da i Kijev i Moskva smatraju da bi se rok ugovora trebao preklapati s izbornim ciklusom u Ukrajini.

“To je prikladno i za Zelenskog i za Kremlj: izgledi za produljenje tranzita, a time i za normalne odnose s Rusijom postat će važna tema u izboru sljedećeg ukrajinskog predsjednika. Stoga je najizgledniji petogodišnji ugovor”, kaže Rubčenko.

Komentari