Nuklearna elektrana Krško premašit će plan proizvodnje

Nuklearna elektrana Krško (NEK) ove će godine za jedna do dva posto premašiti planiranu proizvodnju od 5,43 milijarde kilovatsati (kWH) električne energije, istaknuo je u četvrtak predsjednik Uprave NEK-a Stane Rožman na susretu s novinarima, na kojemu je bio i novi hrvatski član Uprave Saša Medaković.

Medaković je, naime, na mjestu člana Uprave NEK-a s hrvatske strane 2. studenoga zamijenio Hrvoja Perharića, koji je po završetku mandata otišao u mirovinu.

U Upravu NEK-a Medaković je došao s mjesta člana Upravnog odbora Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva Nuklearne elektrane Krško, a hrvatska ga je Vlada te dužnosti razriješila krajem listopada ove godine.

Suvlasnici nuklearke Krško su slovenska GEN Energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP), a u dvočlanoj su upravi predsjednika predlaže slovenski, a člana hrvatski suvlasnik.



Rožman na današnjem je susretu s novinarima istaknuo da je nuklearka ove godine radila stabilno i poslovala uspješno te se očekuje da će za jedan do dva posto premašiti planiranu proizvodnju.

Kako je NEK ove godine bio u redovnom remontu, koji je završen krajem listopada, čelništvo nuklearke iduće godine, uz cjelogodišnji stabilan rad, očekuje proizvodnju 5,95 milijardi kWh električne energije.

Operativni ciljevi NEK-a ostaju ambiciozni i vjerujemo da će se, uz visoku profesionalnost i predanost osoblja i podršku vlasnika i poslovnih partnera, ti ciljevi ostvariti, rekao je Rožman.

Dodaje i da su operativni rezultati NEK-a u skladu s usvojenim ekonomskim planom i da je Nadzorni odbor potvrdio ključne dokumente za njegovo poslovanje za sljedeću godinu – ekonomski i dugoročni plan ulaganja do 2024. godine, a koja će se financirati iz vlastitih sredstava, uplata kapitala i dugoročnim zajmom.

Izdvojio je i rangiranje NEK-a kao jedne od najcjenjenijih nuklearnih elektrana nakon završetka opsežnog sigurnosnog pregleda Svjetskog udruženja operatora za nuklearne elektrane WANO.

“Ovogodišnji zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti, koji se temelji na financijskim izvještajima i ostalim dinamičkim pokazateljima, potvrđuje NEK-ov natprosječno siguran i uspješan rad”, istaknuo je Rožman.

Hrvatski član Uprave NEK-a Saša Medaković je istaknuo kako su ove godine u NEK-u uskladištena 62 prostorna metra nisko i srednje radioaktivnog otpada, a uskladišten je i dio otpada koji je nastao lani, kada je bilo nužno premjestiti tehnološku opremu iz privremenog skladišta u novu zgradu za rukovanje radioaktivnim teretom te osigurati njenu punu funkcionalnost.

Količina tog otpada je mala u usporedbi s drugim opasnim otpadom, nuklearna energetika ima razrađenu strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada i visoke standarde koji osiguravaju da se takav otpad izolira od okoliša i nema negativne učinke na prirodni okoliš, naglasio je Medaković.

Komentari