Nova pravila oko cijene plina u okviru javne opskrbe

Foto: Pixabay

Hrvatska početkom travnja ulazi u novu fazu deregulacije cijene plina u okviru javne opskrbe tim energentom, a to bi trebalo voditi većoj konkurenciji u opskrbi kućanstava te dugoročno pozitivno utjecati na cijenu i kvalitetu usluge.

Kućanstva mogu odabrati žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima u okviru javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom, pri čemu uvijek imaju pravo povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu.

Javnu uslugu opskrbe plinom koristi 86,4 posto kućanstava

Po podacima Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera), u Hrvatskoj je trenutno 651.710 krajnjih kupaca plina kategorije kućanstvo, od čega 563.081 kućanstava koristi javnu uslugu opskrbe plinom (kupuju plin po reguliranim uvjetima), što čini udio od 86,4 posto, dok se preostalih 13,6 posto odnosi na kućanstva koja kupuju plin prema tržišnim uvjetima.

Ukupna potrošnja plina u kategoriji kućanstava u 2019. godini iznosila je 5.781 gigavatsati (GWh), pokazuju podaci Here.



“Razdoblje od 1. travnja 2021. predstavlja daljnji korak u procesu deregulacije cijene plina u okviru javne usluge opskrbe plinom, a kako je i predviđeno odredbama Zakona o tržištu plina”, ističu i iz Here na upit Hine.

Tomu je prethodio prošle godine provedeni javni natječaj temeljem kojega je Hera, sredinom prosinca 2020., donijela odluke kojima su za sva 33 plinska distribucijska područja određeni opskrbljivači plinom u obvezi javne usluge za razdoblje od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. godine.

Javna usluga opskrbe plinom znači da regulator odlukama određuje ‘zadanog’ opskrbljivača, kao i krajnju cijenu.

Tarifne stavke

Hera je sredinom ožujka donijela Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2021., kojom je utvrdila krajnju cijenu opskrbe plinom za 13 opskrbljivača u obvezi javne usluge, i to za 32 distribucijska područja od njih ukupno 33.

Prema utvrđenoj metodologiji krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe plinom sastoji se od tri komponente – troška nabave plina, troška distribucije, te troška opskrbe, a iskazuje se kroz tarifnu stavku za isporučenu količinu plina i fiksnu mjesečnu naknadu.

Sukladno odluci Here, od početka travnja kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe na 21 distribucijskom području imat će nižu cijenu plina od 0,3 do 4,7 posto, dok će na 11 distribucijskih područja poskupjeti i to od 0,5 posto do 10,3 posto. Iskazano kao prosjek za 32 distribucijska područja, prosječno za tarifne modele TM1-TM4, krajnja cijena će od 1. travnja 2021. biti manja za 0,3 posto u odnosu na prosječnu cijenu plina u razdoblju do 31. ožujka 2021. godine, napomenuli su iz Here.

Inače, većina kućanstava nalazi se u tarifnom modelu TM2, što je raspon godišnje potrošnje plina od 5.001 do 25.000 kWh, a prosječna je godišnja potrošnja kućanstava u Hrvatskoj oko 11.000 kWh.

Na Herinim mrežnim stranicama građani putem aplikacije iPlin mogu provjeriti koliko su, s obzirom na svoju potrošnju, plin plaćali do sada, a koliko će plaćati po novome.

GPZ-Opskrba povećava svoj tržišni udio

Najveći opskrbljivač na hrvatskom tržištu, Gradska plinara Zagreb-Opskrba s početkom travnja će biti opskrbljivač u obvezi javne usluge na najviše – 13 distribucijskih područja.

Po podacima koje iznosi taj opskrbljivač, na 10 distribucijskih područja doći će do smanjenja cijene plina ili će cijene ostati na istoj vrijednosti, dok će na tri doći do povećanja cijene plina. Tako će plin za kućanstva u Zagrebu koja koriste javnu uslugu od 1. travnja poskupjeti 10,3 posto, dok će na području Koprivnice plin u javnoj usluzi pojeftiniti 4,7 posto, kažu u GPZ-Opskrba.

GPZ-Opskrba do kraja ožujka je opskrbljivala više od 280 tisuća potrošača, a povećanjem broja kupaca i količina isporučenog plina na novim distribucijskim područjima procjenjuju da će “povećati svoj tržišni udio s postojećih 45 posto na približno 60 posto udjela opskrbe plinom u ukupnoj potrošnji kućanstva na distribucijskim područjima; pozicionirati se kao tržišni lider na maloprodajnom tržištu prirodnog plina s više od 300 tisuća kupaca; povećati količine isporučenog plina za približno 500 milijuna kWh godišnje”.

 

Komentari