NAFTNA KRIZA Ne nazire se rješenje, a predviđa se drastično smanjenje proizvodnje nafte

Pixabay

Iako se s nestrpljenjem očekuje što će se dogovoriti na sastanku ministara energetike članica OPEC-a+ gdje se okupljaju članice OPEC-a te zemlje proizvođači nafte koji nisu u članstvu te organizaciji kako bi se riješila najveća naftna kriza u ovom stoljeću, najave pred konferenciju ne mirišu na rješenje, objavio je Jutarnji list.

Iz nekih dobro obaviještenih izvora (poput ruskih državnih medija) stižu informacije da će se drastično smanjiti proizvodnja nafte, koje već ionako uskladištene ima toliko da mnoge zemlje odustaju od kupnje novih zaliha, a čak se i tankeri koriste ne za prijevoz nego za skladištenje (kako kaže glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov – “plutajući kanistri”).

Naime, trebalo bi smanjiti proizvodnju na 10 milijuna barela dnevno, kako bi se zaustavio pad cijena, koje su sada dostigle 22 dolara. Analitičari kažu kako će u drugom kvartalu 2020. godine potrebe za naftom u svijetu pasti na 11,9 milijuna barela dnevno. To bi, kako pišu “naftni” mediji, u petak 10. travnja trebali amenovati i ministri energetike zemalja G 20.

Susret OPEC-a+ je beskoristan

No, pred sam sastanak OPEC-a+, javio se iranski ministar energetike Namdar Zangane, koji kaže kako bi susret OPEC-a+, mogao biti posve beskoristan jer se, kako kaže, članice OPEC-a nisu međusobno dogovorile o uvjetima smanjenja proizvodnje, prenosi ruska državna agencija TASS njegove riječi.



Prema ministru Zanganeu, države proizvođači nafte nisu se prethodno dogovorili ni konkretizirali koliko će se smanjiti proizvodnja te koliko određene zemlje mogu smanjiti proizvodnju da bi se tržište stabiliziralo. Zangane traži i da se odredi rok do kada će trajati ovakvo stanje smanjene proizvodnje, te posebno traži očitavanje od SAD -a i Kanade koliko su oni spremni smanjiti proizvodnju.

“Ovo je neozbiljno”, rekao je iranski ministar, optužujući “neke” članice OPEC-a (očito da se obraća konkurentskoj Saudijskoj Arabiji) da su krive zbog sadašnjeg kolapsa tržišta nafte i naftnih derivata.

Naftni rat između Rusije i Saudijske Arabije

Podsjetimo da je u osvit pandemije korone došlo do naftnog rata između Rusije i Saudijske Arabije oko proizvodnje nafte, da je i američki predsjednikDonald Trump za njih kazao da su “sišli s uma”. Sad se očekuje da će ipak doći do dogovora o smanjenju proizvodnje, što će zaustaviti daljnji pad cijena nafte, koji je uz koronu već prouzročio velike gospodarske gubitke zemljama proizvođačima.

Naime, skladišta nafte po svijetu su prepuna, a u SAD-u već naftne tvrtke plaćaju 19 centi po barelu onima koji iz skladišta uzimaju naftu. Neki stručnjaci napominju da bi moglo doći do potpunog kolapsa ako se ne smanji proizvodnja, jer bi mogla biti posve obustavljena, piše Jutarnji list.

Komentari