Kraj godine na tržištima nafte pod sjenom zabrinutosti za potražnju. Trgovci ne očekuju značajniji rast cijena u 2021. godini

Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 51 dolar, zaključivši godinu pod sjenom zabrinutosti za potražnju u pandemiji koronavirusa koja je uzdrmala gospodarstvo, prisilivši vlade na mjere potpore bez presedana.

Na londonskom je tržištu cijena pala 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,08 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 44 centa nižoj cijeni, od 47,96 dolara.

Cijene su na oba tržišta dvostruko više no što su bile u travnju, u jeku prvog vala pandemije koju su vlade nastojale suzbiti ograničenjem kretanja i zatvaranjem poslovanja.

Potražnja je u takvim uvjetima potonula i trgovci su u jednom trenutku bili spremni platiti kupcima za preuzimanje nafte kako bi izbjegli visoke troškove skladištenja. To se očitovalo u padu cijena nafte u SAD-u u negativan teritorij.



Anketa koju je Reuters proveo među trgovcima pokazuje da ne očekuju značajniji rast cijena u 2021.

“Novi sojevi virusa mogli bi zakomplicirati izglede i rezultirati strožim mjerama zatvaranja koje bi ograničile potražnju za naftom u prvom tromjesečju”, objašnjava Edward Moya iz savjetodavne tvrtke OANDA.

Globalna tržišta su se oporavila 

Globalna tržišta sirovina oporavila su se pred kraj godine, poduprta oporavkom potražnje i poticajnim mjerama kojima vlade širom svijeta nastoje sanirati posljedice pandemije.

Očekuje se da će tisuće milijardi dolara poticaja i početak kampanje cijepljenja potaknuti ulaganja i potrošnju u idućoj godini, ali kratkoročno će cijene nafte vjerojatno kočiti zabrinutost zbog mjera zatvaranja.

Britanija je tako ponovo uvela ograničenja zbog pojave novog soja koronavirusa a u pojedinim dijelovima Europe i Azije raste broj hospitaliziranih i novozaraženih.

Na početku nove godine trgovci će pozorno pratiti sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, koji će 4. siječnja razgovarati o povećanju proizvodnje od veljače, napominje Reuters.

OPEC ni danas zbog praznika nije na svojoj internetskoj stranici objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica u prethodnom danu. Zadnji je objavljeni podatak za 17. prosinca, kada je iznosila 50,78 dolara.

Komentari