Igor Dekanić: Cijene nafte padaju zbog epidemije koronavirusa i ekonomske recesije

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Cijene nafte u ponedjeljak ujutro strmoglavile su se za više od 30 posto. Takav pad cijena ne pamti se u posljednjih 30 godina. U javnosti se već nagađa kako je počeo “naftni rat” između Rusije i Saudijske Arabije.

Koji su uzroci pada cijena nafte i kako će se to odraziti na cijene benzina u Hrvatskoj za portal Otvoreno upitali smo Igora Dekanića, profesora sa zagrebačkog Rudarsko naftno-geološkog fakulteta.

Prema njegovom mišljenju, za to postoje dva glavna uzroka. Prvi je, dakako, bojazan od ekspanzije epidemije koronavirusa iako cijene nafte nisu izravno povezane sa epidemijama.

“Međutim, očito je da su počela predviđanja recesije, a svaka recesija utječe na smanjenje potražnje za naftom, a to znači i smanjenje cijena – višak ponude nad potražnjom, što posljedično dovodi do smanjenja cijena”, rekao je Dekanić.



Zbog te generalne panike pale su i sve burze, cijene dionica, valuta, a isto tako i cijene nafte. To je generalni uzrok očekivanja ekonomskih poremećaja što je dovelo do pada cijena nafte.

Prema Dekanićevim riječima, taj uzrok ne bi trebao dugo trajati i imati dugoročne učinke jer će se vjerojatno već u utorak vratiti jedan dio cijena, onih izgubljenih 20 do 30 posto.

Dekanić ističe kako je drugi uzrok pada cijena nafte u tome što je OPEC – organizacija zemalja izvoznica nafte, predložila daljnju redukciju proizvodnje, prema tome i ponude na svjetskom tržištu.

Saudijska Arabija se igra s cijenama nafte

“Tu redukciju, prema informacijama od petka, koje su se pojavile u javnosti, nije prihvatila Rusija, kao drugi veliki izvoznik izvan OPEC-a. Saudijska Arabija je reagirala na način da s jedne strane povlači sve prijedloge i onda odjednom, s druge strane nudi velike količine nafte na svjetskom tržištu. Taj višak ponude je prouzročio pad cijena nafte u ponedjeljak”, istaknuo je Dekanić.

Što će se događati, doista je teško reći, a ovisi o dogovoru između vrha OPEC-a odnosno saudijske vladajuće kuće i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Međutim, Dekanić smatra kako je za očekivati da će se vjerojatno nakon nekoliko tjedana “natezanja” postići dogovor i sve će se vratiti na prijašnje stanje. Hoće li to biti na razini od prije krize, to je ponovno teško reći. Vjerojatno ne, ali će cijene nafte porasti.

Zaključno je rekao da će poremećaja biti, a koliko će trajati i kakav će biti doseg ovisi o vanjskom uzroku odnosno o tome koliko će trajati epidemija koronavirusa i koliki će biti stvarni učinak ekonomske recesije.

“Svi očekuju recesiju. Burza uvijek reagira nervoznije, a cijene padaju. Hoće li doći ili neće do te recesije te koliko će trajati, još se ne zna. Nakon toga će se cijene vratiti na ranije razine, ali je pitanje kada će se to dogoditi odnosno hoće li to biti za nekoliko tjedana ili za nekoliko mjeseci”, rekao je Dekanić.

Cijene benzina u Hrvatskoj ovise o mediteranskim tržištima

Na upit hoće li se to negativno odraziti na cijene benzina u Hrvatskoj, Dekanić je odgovorio da se one formiraju po našoj formuli.

“Cijene benzina ovise o cijenama na mediteranskim tržištima. Za dva do tri tjedna, cijene nafte na Londonskoj i na burzi u New Yorku utjecat će na stvarne cijene uvozne nafte u Hrvatskoj. Kako će to proizvođači odnosno trgovci ugraditi tek će se vidjeti”, naglasio je Dekanić.

Dodao je kako je kod nas slobodno formiranje cijena nafte pa tako proizvođači sami izračunavaju cijene, a kontrolira ih Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) i Ministarstvo zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

“Prema tome, sve ovisi o INA-i, Croduxu i svim ostalim proizvođačima. HERA će ih kontrolirati u tome jesu li oni cijene benzina dobro i korektno izračunali”, zaključio je Dekanić.

CIJENA NAFTE PALA ZA VIŠE OD 14 DOLARA Započeo cjenovni rat za primarnu poziciju na tržištu

Komentari