Davor Štern: Pitanje je zašto je Ina polje gdje je Ivana D uopće otkupila od Talijana

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Bivši ministar gospodarstva i bivši generalni direktor Ine, Davor Štern, gostovao je u programu N1 i komentirao havariju s nestalom platformom Ivana D.

Davor Štern je rekao da sve platforme imaju određeni vijek trajanja, kao i da je neminovno da se manje održavaju onoga trenutka kad padne cijena nafte, a troškovi održavanja porastu.

“Može biti i manji interes Ine za samo to polje, jer je ono pred krajem eksploatacijskog roka i postavlja se pitanje zašto je Ina to otkupila od Talijana”, rekao je Štern, dodavši da se platforma, nakon isteka njezina vijeka trajanja, mora ukloniti s mjesta na kojem je bila, a morsko dno mora se osloboditi i cijelo područje dovesti u prvobitno stanje, što također iziskuje vrijeme i velike troškove.

“Istraživanje uzroka havarije doći će kasnije kad se utvrdi stanje”, rekao je Štern.



Upitan o platformama u Jadranu, Štern je rekao da je svaka izložena situaciji u kojoj se našla Ivana D. “Vjerojatno se održavaju na isti način i na isti način se prema njoj postupa. U jednom periodu smo imali agresiju na istraživanju i proizvodnji nafte i plina u Jadranu. Ja sam tada bio, a i danas sam, protiv toga da se uopće proizvodi nafta u Jadranu. Plin da, nafta ne”, rekao je Štern.

Objasnio je da se proizvodnjom nafte u Jadranu može dogoditi da, primjerice, olabave zaštitni ventili na naftnoj platformi, što pak može dovesti do katastrofalne havarije, kakva se dogodila u Meksičkom zaljevu. “Ne daj Bože da se to dogodi na naftnoj platformi u Jadranu, pa to se može odraziti na život svih nas koji gravitiramo prema Jadranu”, rekao je Štern.

Istaknuo je da se nakon ove situacije s Ivanom D moraju pojačati inspekcije, posebice na naftnim platformama. “Do havarije poput one u Meksičkom zaljevu, nadam se da neće dođi, ali treba pojačati inspekcije, povećati broj ljudi koji se o tome brinu, pa ako treba, čak dovesti i stručnjake iz inozemstva”, rekao je Štern za N1, dodavši da se ne zna koja je razvojna strategija Ine, ali da bi ministarstvo zaduženo za njen rad trebalo ponuditi odgovore na ta pitanja.

Komentari