Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima

Pixabay

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima, balansirajući između zabrinutosti za potražnju zbog rasta broja oboljelih od koronavirusa u svijetu, te nade u dodatne američke poticajne mjere.

Cijena barela sirove nafte je na londonskom tržištu ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,48 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 19 centi nižoj cijeni, od 41,41 dolara.

Američki fiskalni paket koji bi mogao poduprijeti cijene nafte zapeo je u pregovorima između demokrata, a trgovci će također pozorno pratiti naznake sa sastanka središnje američke banke Fed u utorak i srijedu, iako se očekuje da će kamatne stope ostati blizu nule.

Cijena sirove nafta na londonskom tržištu bila je u contangu, tržišnoj slici u kojoj je cijena robe za buduće isporuke viša od cijene na fizičkom tržištu te potiče stvaranje zaliha. Cijene barela za isporuke u rujnu bile su čak 49 centi ispod onih za isporuke u listopadu.



“To sugerira da je smanjivanje prezasićenosti koje smo vidjeli na tržištu donekle olakšalo, a izgledi potražnje su nesigurni zbog ponovnog oživljavanja rasta broja oboljelih od COVID-a 19 u nekim regijama”, rekao je Warren Patterson iz ING-a.

Podaci o prošlotjednim zalihama u SAD-u mogli bi pokazati da su zalihe derivata smanjene, a zalihe sirove nafte stablizirane, procijenilo je pet analitičara u Reutersovoj anketi.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 43,14 38 dolara, te je oslabila 24 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentari