Cijene nafte prošloga tjedna potonule više od 5 posto

Pixabay

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna oštro pale, nakon pet tjedana rasta, što se zahvaljuje popuštanju napetosti između SAD-a i Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 5,3 posto, na 64,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,4 posto, na 59,04 dolara.

Prvi tjedni pad cijena nafte od kraja studenoga prošle godine posljedica je popuštanja napetosti na Bliskom istoku.

Nakon iranskih raketnih napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici, predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je prošloga tjedna gospodarske sankcije Iranu, ali se suzdržao od novih vojnih akcija.



Iranski ministar vanjskih poslova poručio je, pak, da je raketnim napadima na američke snage u Iraku zaključen odgovor Teherana na umorstvo generala Qassema Soleimanija.

Napetosti na Bliskom istoku traju od prethodnoga tjedna kada je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen taj moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.

No posljednjih dana napetosti popuštaju, a time su popustila i strahovanja od narušavanja opskrbe naftom iz tog područja.

Pad cijena nafte posljedica je, također, naznaka veće ponude od potražnje za ‘crnim zlatom’ na svjetskom tržištu.

Tako je izvješće američke vlade pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu u SAD-u porasle za 1,2 milijuna barela, dok su analitičari očekivali njihov pad za 3,6 milijuna barela.

Kako bi smanjila višak u ponudi, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice, uključujući Rusiju, odlučile su u prvom ovogodišnjem tromjesečju smanjiti proizvodnju za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, na ukupno 1,7 milijuna barela dnevno ili oko 1,7 posto globalne naftne proizvodnje.

Iako su istraživanja, uključujući Reutersova, pokazala da se proizvodnja OPEC-a u prosincu smanjila već prije stupanja na snagu odluke o dodatnom ograničenju, još uvijek je veća od očekivane potražnje na početku ove godine, upozoravaju analitičari.

“Tržište je još uvijek u značajnoj mjeri prekomjerno opskrbljeno”, kaže Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je dulje vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, no izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazuje da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen treći tjedan zaredom, i to za njih 11, na ukupno 659, najnižu razinu od ožujka 2017.

To znači da su proizvođači odlučili smanjiti troškove na nove bušotine drugu godinu zaredom.

Komentari