Cijene nafte prošloga tjedna blago pale nakon sedam tjedana rasta: Zabrinutost zbog novog soja koronavirusa

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago pale, prvi put nakon sedam tjedana rasta, jer je pojava novog soja koronavirusa u Britaniji izazvala zabrinutosti zbog mogućeg slabljenja potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna pala 2 posto, na 51,29 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,6 posto, na 48,23 dolara.

Cijene nafte neprestano su rasle od kada su objavljene vijesti o razvoju prvog cjepiva protiv koronavirusa, što je potaknulo nadu da će se uskoro gospodarske aktivnosti u svijetu normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Tržište pod pritiskom novog soja koronavirusa

No, prošloga je tjedna vijest o novom soju koronavirusa u Britaniji, koji se širi brže od dosadašnjeg, prekinula taj trend.



Britanska je vlada proglasila karantenu za London i jugoistok Engleske, a kako bi se spriječilo širenje tog virusa, više od 50 zemalja u svijetu privremeno je obustavilo letove iz Ujedinjenog kraljevstva.

Zbog toga su u drugi plan pale vijesti o početku cijepljenja protiv covida 19 u mnogim zemljama, što se smatra ključnim za normalizaciju života, a time i za oporavak potražnje za naftom.

“U borbi između zabrinutosti za kratkoročnu perspektivu i optimizma u pogledu budućnost trenutno je ponovo prevladalo ono prvo”, kazao je Tamas Varga iz PVM-a.

Ipak, kasnije se tržište smirilo, nakon poruka da je cjepivo protiv koronavirusa moguće brzo prilagoditi novom soju.

U skraćenom radnom tjednu zbog božićnih blagdana podršku tržištu pružio je dogovor republikanaca i demokrata u američkom Kongresu, nakon višemjesečnih stranačkih pregovora, o novom paketu fiskalnih poticajnih mjera.

Taj paket poticaja gospodarstvu vrijedan je gotovo 900 milijardi dolara, uključujući pomoć nezaposlenima i malim poduzećima.

Kongres je početkom prošloga tjedna prihvatio taj paket poticaja, pa zakone o tome još samo treba potpisati predsjednik SAD-a na odlasku Donald Trump.

No, Trump je to odbio jer, među ostalim, želi da se pomoć nezaposlenima poveća sa 600 na 2.000 dolara, stoga se pregovori o paketu pomoći, kao i saveznom proračunu, nastavljaju.

Pozitivno je na tržište, pak, utjecao dogovor Europske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Moguća korekcija cijena nakon dva mjeseca rasta

Neki analitičari očekuju da će cijene i dalje padati. “Okruženje još uvijek nije sklono riziku. S obzirom na razmjere dvomjesečnog rasta nafte, ne može se isključiti dublja korekcija”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Trgovci pozorno prate i proizvodnju. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici trebali bi u siječnju povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno. Još nema naznaka da ih je pad cijena pokolebao u toj nakani.

Uz to, posljednjih mjeseci raste proizvodnja u SAD-u. U petak je kompanija Baker Hughes izvijestila da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih i plinskih postrojenja povećan već 14. tjedan od posljednjih 15, za dva postrojenja, na ukupno 348, najvišu razinu od svibnja.

To je, doduše, i dalje znatno manji broj aktivnih postrojenja nego na početu godine, no otvaranje novih postrojenja pokazuje da proizvođačima odgovara rast cijena te da bi se trend povećanja proizvodnje mogao nastaviti.

Cijene ovise o tempu oporavka gospodarstava

U travnju su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarstvo, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Komentari