Cijene nafte porasle zbog zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zaljevu

Pixabay

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 44 dolara nakon zatvaranja više od polovine proizvodnje u Meksičkom zaljevu zbog oluja, a trgovce ohrabruju i naznake napretka u razvoju lijekova za Covid 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,67 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 42,42 dolara.

“Cijene su jutros slušale poruke majke prirode – dvije oluje prijete Meksičkom zaljevu i zaustavljena je polovina proizvodnje u toj regiji. Dobitke će ipak ograničavati prijetnja drugog produljenog vala zaraze koronom“, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Naftne kompanije zatvorile su proizvodne kapacitete veće od milijuna barela dnevno na američkoj obali Meksičkog zaljeva zbog uragana Marca i tropske oluje Laura i evakuirale radnike s više od 100 naftnih platformi.

Analitičari upozoravaju da oluje ne prijete samo platformama već i rafinerijama.

“Iako smo trenutno usredotočeni na proizvodnju nafte, morat ćemo voditi računa i o aktivnostima prerade u rafinerijama, koje bi mogle biti ugrožene poplavama. Američki dio Meksičkog zaljeva ključno je središte za preradu nafte“, podsjeća Warren Patterson iz ING-a.

Potporu cijenama pružilo je i izvješće Financial Timesa da američki predsjednik Donald Trump razmatra ubrzanu proceduru za odobravanje eksperimentalnog cjepiva za Covid 19, koje su zajednički razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford.

Trump je u nedjelju pozdravio i dozvolu američkog regulatora za lijek koji koristi krvnu plazmu oporavljenih pacijenata, dan nakon što je agenciju optužio da sprječava uvođenje cjepiva i lijekova terapija iz političkih razloga.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je pak na “nisku kvalitetu” dokaza o djelotvornosti cjepiva, podsjeća Reuters.

Značajniji rast cijena nafte ograničilo je danas povećanje broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u, prvo od ožujka i najveće u posljednjih sedam mjeseci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 44,92 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentari