Cijene nafte porasle više od 3,5 posto nakon pet tjedana pada

Pixabay

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle, prvi put nakon pet tjedana pada, što se zahvaljuje očekivanjima da će OPEC dodatno smanjiti proizvodnju, a da će se potražnja oporaviti kada se zaustavi širenje koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 5,2 posto, na 57,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,6 posto, na 52,05 dolara.

Nakon pet tjedana pada, tijekom kojih su potonule gotovo 20 posto, prošloga su tjedna cijene nafte porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, od kojega je dosad u Kini umrlo više od 1.770 ljudi, dok je novozaraženih oko 70.500.

Kako su tjednima tvornice u Kini bile zatvorene, analitičari pokušavaju procijeniti gospodarske štete.


Nakon produženih novogodišnjih praznika, u Kini se radnici posljednjih dana vraćaju na posao, no taj proces ide polagano, a mnoge su poslovne konferencije i sajmovi otkazani.

Zbog toga, primjerice, analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi gospodarstvo moglo odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

Nada u to, kao i niz poticajnih gospodarskih mjera kineskih vlasti, prošloga su tjedna podržali cijene nafte.

“Čini se da se cijena nafte posljednjih dana počela oporavljati, a poboljšano raspoloženje odražava se i u stabilizaciji cijena dionica na azijskim burzama”, kaže analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će zbog izbijanja koronavirusa naftna potražnja u prvom tromjesečju na godišnjoj razini pasti po prvi puta od financijske krize u 2009. godini.

Zbog pada potražnje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, razmatraju daljnje smanjenje proizvodnje, na ukupno 2,3 milijuna barela dnevno.

OPEC+ grupa crpi više od 40 posto nafte u svijetu, a trenutno ograničava proizvodnju za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno ili gotovo dva posto globalne potražnje.

No, Rusija još analizira kretanja na tržištu i poručuje da će stajalište o značajnijem ograničenju proizvodnje pojasniti sljedećeg tjedna.

“Odluka na kraju leži na Kremlju i ako bude povoljna, vjerojatno ćemo svjedočiti olakšanju i rastu cijena nafte, doduše ublaženom jačanjem dolara u posljednje vrijeme”, rekao je Tchilinguirian.

Švicarska banka UBS procjenjuje da će zabrinutost za potražnju za sirovinama vjerojatno biti izražena i u predstojećem razdoblju, pa bi “cijene te kategorije imovine u idućim tjednima trebale poprilično oscilirati”.

“Pretpostavljamo da će se kineska gospodarska aktivnost i potražnja za sirovinama oporaviti od drugog kvartala 2020. godine”, pišu analitičari UBS-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

I dok OPEC već dulje vrijeme smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je neko vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, a izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazalo je da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan drugi tjedan zaredom – za dva postrojenje, na njih ukupno 678.

Komentari