Cijene nafte pale zbog rasta broja zaraženih i mjera zaključavanja

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nastavljajući minuse iz prethodnog dana, nakon što je Kalifornija pooštrila mjere zatvaranja tijekom Božića i zbog skoka broja zaraženih u SAD-u i Europi.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,53 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 25 centa nižoj cijeni, od 45,51 dolar. U ponedjeljak su cijene na oba tržišta izgubile po jedan posto.

Cijene nafte nakratko su jutros porasle nakon što je prvo cjelovito testirano cjepivo protiv Covida 19 u svijetu primijenjeno u Britaniji, ali investitori su brzo fokus okrenuli na smanjenu potražnju za gorivima.

U svijetu je nagli rast novih slučajeva zaraze pokrenuo niz obnovljenih blokada, uključujući stroge mjere zaključavanja u Kaliforniji, Njemačkoj i Južnoj Koreji.



OPEC danas nije objavio cijenu barela sirove nafte

Stanje s pandemijom i dalje stvara probleme u raznim dijelovima SAD-a i Europe i to kratkoročno smanjuje potražnju, rekao je Lachlan Shaw iz National Australia Bank.

Kalifornija je u ponedjeljak zatražila da se u razdoblju od najmanje tri tjedna većina trgovina zatvori i da se ljudi ostanu kod kuće.

Francuska će vjerojatno odgoditi ukidanje nekih mjera zaključavanja planiranih za sljedeći tjedan, rekli su izvori iz vlade, nakon naznaka da je trend smanjenja novih slučajeva stao nakon što su se trgovine ponovo otvorile krajem prošlog mjeseca.

Analitičari pozorno prate napore američkih zakonodavaca da odobre novi paket gospodarskih poticaja, nužnih za rast broja radnih mjesta i potražnje za energijom.

“Budući da su očekivanja proizvodnje bolja nakon sastanka OPEC-a +, barem za siječanj, ne očekujemo još neko vrijeme veće razlike u cijenama. Promjena će biti zbog manjih tržišnih događaja koji uglavnom imaju psihološku vrijednost, poput prvih cijepljenja u Velikoj Britaniji”, ocijenio je je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energy.

OPEC+ će svoj sljedeći sastanak vjerojatno održati 4. siječnja, nakon što je prošli tjedan dogovorio povećanje proizvodnje u siječnju za 500.000 barela dnevno.

Očekuje se da će podaci Američkog instituta za naftu u utorak i službeno izvješće američke vlade u srijedu pokazati pad američkih zaliha u prošlome tjednu i rast zaliha derivata.

OPEC danas nije na svojoj internetskoj stranici objavio cijenu barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u ponedjeljak. U petak je ona iznosila 48,35 dolara, što znači da je porasla 89 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari