Cijene nafte pale prema 20 dolara, trgovce plaše popunjena skladišta

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 20 dolara budući da trgovce zabrinjavaju popunjeni skladišni prostori, posebice u SAD-u, i zastoj globalnog gospodarstva zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 20,27 dolara. Ugovori za isporuke u lipnju istječu u četvrtak.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 3,61 dolara nižoj cijeni, od 13,33 dolara.

Veći pad cijena na američkom tržištu povezan je s bojaznima trgovaca da bi skladišni prostori u ključnom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu uskoro mogli biti popunjeni, tumači Reuters, dodajući i da je trgovina ugovorima s rokom isporuke u lipnju bila neuobičajeno skromna.



“Na tržištu se silno strahuje da bi cijene ponovo mogle pasti u negativno područje jer u čvorištu u Cushingu gotovo i više nema mjesta za skladištenje i dostavu”, tumači Harry Tchilinguirian iz londonskog BNP Paribasa.

“Otklon otvorenog interesa od ugovora s rokovima isporuke u lipnju negativno će utjecati na njihovu likvidnost, što bi moglo dovesti do većih oscilacija u cijeni”, napominje Tchilnguirian.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u pretprošlom tjednu na 518,6 milijuna barela, nadomak rekordnih 535 milijuna barela, zabilježenih u 2017. godini.

Sredinom travnja bilo je popunjeno već 70 posto kapaciteta u Cushingu a trgovci smatraju da prostora zapravo više i nema.

Istodobno se procjenjuje da će svjetsko glospodarstvo pasti dva posto, više nego u vrijeme financijske krize, a naftna potražnja zbog pandemije čak 30 posto.

U SAD-u je od sredine ožujka čak 26,5 milijuna Amerikanaca zatražilo naknade za nezaposlene a utjecani neprofitni Kongresni ured za proračun predviđa da će američko gospodarstvo u drugom tromjesečju na godišnjoj razini potonuti gotovo 40 posto.

“Aktualni odnos ponude i potražnje na naftnom tržištu jednostavno je grozan a poboljšanje se ne očekuje prije konca lipnja zbog ogromnog pada globalne potražnje za naftom”, konstatira Tamas Varga iz PVM-a.

Situaciju bitno ne mijenja ni sporazum Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju budući da i dalje na tržištu ostavlja previše nafte.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 14,31 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentari