Cijene nafte pale peti tjedan zaredom zbog širenja koronavirusa

Pixabay

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, petoga zaredom, što je posljedica strahovanja da će zbog gospodarskih posljedica širenja koronavirusa u i izvan Kine oslabiti potražnja za ‘crnim zlatom’.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 6,3 posto, na 54,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,4 posto, na 50,32 dolara.

Pad cijena posljedica je širenja koronavirusa u Kini, od kojega je dosad umrlo više od 900 ljudi, a zaraženo ih je više od 40.000.

Izvan Kine zabilježeno je više od 320 slučajeva zaraze tim virusom u 27 država i regija.


Kako raste broj umrlih i zaraženih, strahovanja od pandemije i dalje su velika. Tim više što je još puno nepoznanica o koronavirusu, uključujući stopu smrtnosti i načine širenja.

Kinesko je gospodarstvo, pak, pod pritiskom jer je niz gradova u karanteni, a brojni zrakoplovni letovi otkazani. Mnoge su tvornice zatvorene, a nabavni lanci prekinuti.

To bi, smatraju analitičari, moglo izazvati više gospodarske štete nego što se očekivalo, unatoč brojnim gospodarskim poticajnim mjerama kineskih vlasti.

Očekuje se da će se rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju osjetno usporiti.

Tako su, primjerice, analitičari JPMorgana smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva u prvom kvartalu s prethodnih 6,3 na 4,9 posto, dok su procjenu rasta globalnog gospodarstva u prvom tromjesečju smanjili za 0,3 postotna boda.

Zbog toga se očekuje i slabljenje potražnje za naftom. Grupa Euroasia procjenjuje da će se potražnja za naftom samo u Kini, najvećem uvozniku nafte u svijetu, smanjiti za čak tri milijuna barela dnevno u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zbog toga Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom razmatraju mogućnost daljnjeg smanjenja proizvodnje nafte za 600.000 barela dnevno kako bi pružili podršku cijenama.

OPEC+ grupa crpi više od 40 posto nafte u svijetu, a trenutno ograničava proizvodnju za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno ili gotovo dva posto globalne potražnje.

No, ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je u petak da Moskvi treba nekoliko dana da analizira naftno tržište i da će stajalište o značajnijem ograničenju proizvodnje pojasniti sljedećeg tjedna.

Novak procjenjuje da bi zbog epidemije koronavirusa globalna potražnja za naftom u 2020. godini mogla pasti za 150.000 do 200.000 barela dnevno, što je relativno konzervativna procjena, piše Reuters.

Bilo kako bilo, od pojave koronavirusa cijene nafte pale su oko 20 posto jer je Kina najveći svjetski uvoznik nafte. Lani je, procjenjuje se, uvozila oko 10 milijuna barela dnevno.

I dok OPEC već dulje vrijeme smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je neko vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, a izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazalo je da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan treći put u posljednja četiri tjedna – za jedno postrojenje, na njih ukupno 676.

Komentari