Cijene nafte pale ispod 51 dolara, tržišta preplavio strah

Pixabay

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 51 dolara zbog zabrinutosti za potražnju koju potpiruje širenje zaraze koronavirusom.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u svibnju pala 1,22 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,51 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,65 dolara nižoj cijeni, od 45,44 dolara.

Ulagači sve više strahuju da će zbog širenja koronavirusa iz Kine u 40 zemalja širom svijeta gospodarstvo usporiti i time zakočiti potražnju za naftom.

U kontinentalnoj Kini prijavljeno je 327 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najmanje od 23. siječnja, te je ukupni broj zaraženih premašio 78.800, a broj umrlih približio se 2800. Epidemija u Kini po svemu sudeći jenja ali se širi u drugim dijelovima svijeta.



Još su četiri zemlje prijavile prve slučajeve zaraze, čime je njihov broj porastao na 55, s više od 4.200 slučajeva zaraze i oko 70 smrtnih slučajeva.

Pozornost tržišta okreće se proizvođačima predvođenima OPEC-om i skupinom neovisnih na čelu s Rusijom, koji će se početkom ožujka sastati u Beču kako bi razmotrili dodatno smanjenje opskrbe s obzirom na epidemiju.

Tehnički odbor predložio je da se opskrba smanji za dodatnih 600 tisuća barela dnevno.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za otprilike 1,7 milijuna barela dnevno kako bi podržao cijene nafte, podsjeća Reuters.

Iako se očekuje oscilacija cijena nafte u bliskoj budućnosti, procjenjujemo da će se cijena barela na londonskom tržištu oporaviti na 64 dolara (u drugoj polovini 2020.), paralelno oporavku gopsodarstva, sporijem rastu proizvodnje u SAD-u i dodatnom smanjenju opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)”, napominju analitičari UBS-a.

“Cijena barela niža od 50 dolara na londonskom tržištu bit će scenarij iz noćne more za OPEC i mogla bi definitivno izazvati … neku vrstu odgovora jezgre te grupe”, smatra Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Saudijska Arabija objavila je da će nastaviti suradnju s Rusijom na naftnoj politici. U međuvremenu je izvijestila da će u ožujku smanjiti isporuke u Kinu za najmanje 500 tisuća barela dnevno zbog slabijih aktivnosti prerade.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 54,81 dolar, što znači da je porasla 80 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentari