Cijene nafte nastavile rasti, no raste i zabrinutost oko potražnje

Pixabay

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, no blago jer bi zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu oporavak globalnog gospodarstva, a time i potražnje za naftom, mogao biti sporiji nego što se očekivalo.

Cijena barela na londonskom tržištu proteklog je tjedna porasla 0,9 posto, na 44,8 dolara, a na američkom tržištu za 1,9 posto, na 42,01 dolar.

Rastu cijena nafte pomogli su podaci američke vlade o padu zaliha sirove nafte, benzina i destilata, i to već treći tjedan zaredom.

Cijene je poduprla smanjena procjena američke vlade o proizvodnji nafte u ovoj godini. Sada se očekuje pad proizvodnje u SAD-u za 990 tisuća barela dnevno, na 11,26 milijuna barela dnevno, dok se u srpnju procjenjivalo da će pad iznositi 600 tisuća barela.



U međuvremenu, OPEC i njegovi saveznici povećali su proizvodnju u kolovozu. Naime, prema dogovoru, od svibnja do srpnja njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 milijuna barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne ponude, a od kolovoza do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 milijuna barela dnevno.

Tako je dogovoreno zbog očekivanog oporavka potražnje, a skupina OPEC+ održat će virtualni sastanak iduće srijede kako bi analizirala stanje na tržištu.

Tako se cijene nafte i dalje oporavljaju, nakon što su u travnju zbog koronakrize potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godine.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

No, investitore sad pomalo brine kašnjenje dogovora o novom paketu fiskalnih poticaja američkom gospodarstvu, vrijednom između 1.000 i 1.500 milijardi dolara.

Nade u postizanje dogovora sve više blijede jer na rasporedu nema novih pregovora između Bijele kuće i demokrata u Kongresu oko tog programa.

Također, daljnji rast broja novozaraženih Covidom-19 ograničava uspon cijena nate.

“Općenito, pitanje je hoće li novo širenje konoravirusa nastaviti utjecati na oporavak potražnje za benzinom i dizelom”, navodi Andy Lipow iz Lipow Oil Associatesa.

Protekloga tjedna dvije ugledne institucije koje objavljuju prognoze – Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i OPEC – smanjile su svoja očekivanja o rastu potražnje na naftom u ovoj godini.

IEA je smanjila procjenu ovogodišnje naftne potražnje za 140.000 barela dnevno, na 91,9 milijuna barela dnevno, navevši kao razlog smanjeni zračni promet uslijed pandemije koronavirusa.

OPEC je, pak, revidirao na više svoju prognozu ovogodišnjeg pada naftne potražnje na 9,06 milijuna barela dnevno, dok je mjesec dana ranije očekivao pad dnevne potražnje za 8,95 milijuna barela.

Komentari