Cijene nafte najviše u 13 mjeseci zbog smanjenja ponude i slabljenje dolara

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima sedmi radni dan zaredom, na ​​najvišu razinu od kraja siječnja 2020. godine, zahvaljujući smanjenju ponude velikih proizvođača i optimizmu na valu oporavka potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,97 dolara. Na američkom tržištu povećala se za 28 centi, na 58,25 dolara.

“Najnoviji skok cijena pripisujemo prije svega faktorima s financijskog tržišta, poput znatnog optimizma investitora i ponovnog slabljenja američkog dolara, pa očekujemo korekciju cijena”, naveli su analitičari Commerzbanka u svojoj bilješci.

Dolar je pao za 0,4 posto u odnosu na košaricu valuta, čime robe izražene u dolarima postaju privlačnije za imatelje drugih valuta.



Najveća izvoznica – Saudijska Arabija, smanjila je ponudu u veljači i ožujku, uz prisutne rezove članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, što je potaknulo procjene deficita u opskrbi u ovoj godini.

Osim toga, proizvodnja libijske nafte je pala na 1,04 milijuna barela dnevno, u odnosu na 1,3 milijuna barela krajem prošle godine, zbog trajnog prosvjeda čuvara naftnih postrojenja, izvijestio je u ponedjeljak libijski izvor.

Kao naznaka ne tako hitrog povratka iranskih barela na tržište, izgleda da su Teheran i Washington zapeli na mrtvoj točki zbog rezolucije o sankcijama protiv te članice OPEC-a.

Investitori također polažu nade u oporavak potražnje potaknut procjepljivanjem svjetske populacije, dok je slab dolar povećao cijenu roba.

Investitori će pozorno pratiti američke podatke o zalihama u prošlome tjednu koje će kasnije tijekom dana objaviti Američki institut za naftu, a sutra će biti objavljeni službeni podaci američke vlade.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 59,58 dolara, što znači da je porasla 66 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari