Cijene nafte kliznule ispod 46 dolara unatoč uraganu Laura

profimedia

Cijene nafte blago su u četvrtak pale na međunarodnim tržištima, kliznuvši ispod 46 dolara budući da na tržištu ima dovoljno barela da pokriju smanjenu proizvodnju u Meksičkom zaljevu zbog uragana Laura.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima za isporuke u listopadu, koji istječu u petak, pala 25 centi, na 45,70 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i u aktivnijim ugovorima za isporuke u studenome, kliznuvši na 45,88 dolara.

I na američkom se tržištu barelom trgovalo po 26 centi nižoj cijeni, od 43,13 dolara.

Uragan Laura stigao je u četvrtak ujutro u jugozapadnu Louisianu kao oluja 4. kategorije, jedna od najsnažnijih u povijesti te savezne američke države. Prognostičari upozoravaju da bi mogla gurnuti vodni zid 40 kilometara u unutrašnjost.



Proizvođači nafte u utorak su zatvorili proizvodne kapacitete od 1,56 milijuna barela dnevno, što odgovara 84 posto proizvodnje u Meksičkom zaljevu, i evakuirali 310 obalnih postrojenja.

Obustavljena je i prerada u rafinerijama koje dnevno prerađuju gotovo 2,33 milijuna barela sirove nafte i čine oko 12 posto ukupne američke prerade.

“Utjecaj na cijenu nafte do sada je bio nevjerojatno blag“, napisao je Commerzbank u bilješci.

“Možda trgovci žele vidjeti razmjere štete ali ograničeni utjecaj u dosadašnjoj trgovini možda odražava i trenutnu tržišnu dinamiku. Lako je pokriti privremene poremećaje”, nagađa Craig Erlam iz OANDA-e.

Silazni trend cijena nije zaustavieo ni tjedno izvješća američke vlade o zalihama, koje je pokazao pad zaliha sirove nafte ali i zaliha benzina, signalizirajući oporavak potražnje za tim gorivom u najvećem potrošaču nafte u svijetu.

“Čini se da pad zaliha benzina treba pripisati prije svega povećanoj potražnji, koja je dosegnula najvišu razinu u šest mjeseci, od oko 9,2 milijuna barela dnevno”, objavili su iz Commerzbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 46,05 dolara, te porasla 18 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentari